RBSE Class 8 English Grammar Quantifier Pronouns

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Quantifier Pronouns, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Quantifier Pronouns pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Grammar Quantifier Pronouns book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Grammar Quantifier Pronouns

Anything, Everything, Nothing, Something

1. Introduction (परिचय)
Quantifiers are words which denote quantity or amount. They are used in place of a noun so they are pronouns. They are used for non-personal reference.

परिमाणात्मक शब्द वे होते हैं जो मात्रा या संख्या प्रदर्शित। करते हैं। इनका प्रयोग संज्ञा के स्थान पर होता हैं इसलिए ये सर्वनाम हैं। इनका प्रयोग निर्वैयक्तिक सन्दर्भ के लिए होता है।

2. Dictionary Meaning and Uses (शब्दकोश अर्थ व प्रयोग)।
I. Anything-One thing (of any kind) कुछ, कुछ भी
1. Used usually in negative sentences
अक्सर नकारात्मक वाक्यों में प्रयोग होता है।
(a) It was s0 dark that I couldn’t see anything at all.
(b) There isn’t anything interesting in the newspaper today.

2. Used usually in questions
प्रश्नवाचक वाक्यों में भी अक्सर प्रयोग किया जाता है।
(a) Is there anything good in this book?
(b) Did you find anything important in that room?

II. Everything-Each thing; All things प्रत्येक वस्तु; सभी वस्तुएँ।
1. Each thing के अर्थ में
(a) Everything is very expensive in this shop.
(b) He helped her with everything she wanted.

2. All things के अर्थ में
(a) We can leave everything else until tomorrow.

3. The most important thing (Hard Herayu वस्तु) के अर्थ में
(a) Money isn’t everything.

III. Nothing-not anything कुछ नहीं, नगण्य, शून्यप्राय:
1. Not anything के अर्थ में
(a) There was nothing else to say.

iv. Something-A thing that is not known or not named अज्ञात या अनाम
1, अज्ञात या अनाम के अर्थ में
(a) I have got something in my eye.

2, ऐसी बात के लिए जो महत्त्वपूर्ण, उपयोगी या विचार
(a) There is something in what your mother says.

EXERCISE: 1

(Based on the Textbook)
Choose the correct answer

Question 1.
We know that…………in Chittoor is glorious.
(a) nothing
(b) anything
(c) everything
(d) something
Answer:
(c) everything

Question 2.
People believed that…………could discourage Rajput legions.
(a) nothing
(b) everything
(c) something
(d) anything
Answer:
(a) nothing

Question 3.
Children feel that at least ………… should be done for animals.
(a) everything
(b) something
(c) anything
(d) nothing
Answer:
(b) something

Question 4.
The animals thought that ……….. could happen anytime with them.
(a) something
(b) everything
(c) nothing
(d) anything
Answer:
(d) anything

Question 5.
Animals planned that ………… at least should be done.
(a) anything
(b) nothing
(c) everything
(d) something
Answer:
(d) something

Question 6.
Kuldeep realized that ………… could be sacrificed for his brother.
(a) anything
(b) everything
(c) something
(d) nothing
Answer:
(b) everything

Question 7.
Kuldeep understood that …………….. was left for him then.
(a) nothing
(b) everything
(c) something
(d) anything
Answer:
(a) nothing

Question 8.
Anushka wrote that ……………… was available in K.G.B.V.
(a) anything
(b) everything
(c) something
(d) nothing
Answer:
(b) everything

Question 9.
Anushka’s Maa opined that…. pucu ual…… Was wrong in K.G.B.V.
(a) something
(b) anything
(c) nothing
(d) everything
Answer:
(c) nothing

Question 10.
It is right that ………… made the commander suspicious.
(a) anything
(b) nothing
(c) everything
(d) something
Answer:
(d) something

EXERCISE: 2

(Based on the Textbook)
Choose the correct answer:

Question 1.
………… could make Chanakya corrupt.
(a) Nothing
(b) Something
(c) Anything
(d) Everything
Answer:
(a) Nothing

Question 2.
There was hardly ………… in the room.
(a) something
(b) anything
(c) everything
(d) nothing
Answer:
(b) anything

Question 3.
Except for simple life, Chanakya wanted ………… else.
(a) anything
(b) everything
(c) something
(d) nothing
Answer:
(d) nothing

Question 4.
There was …………. for Chanakya to enjoy but he didn’t do so.
(a) nothing
(b) anything
(c) everything
(d) something
Answer:
(c) everything

Question 5.
Did Bhikshu find ………… that was against Chanakya?
(a) anything
(b) nothing
(c) something
(d) everything
Answer:
(a) anything

Question 6.
Did the enemy soldiers get ………………… that could quench their hunger?
(a) nothing
(b) anything
(c) everything
(d) something
Answer:
(b) anything

Question 7.
Sangeeta showed …………………… inhuman in her.
(a) something
(b) everything
(c) anything
(d) nothing
Answer:
(d) nothing

Question 8.
………… at Curlew Island was natural, wasn’t it?
(a) Anything
(b) Everything
(c) Nothing
(d) Something
Answer:
(b) Everything

Question 9.
At least…………must be done to save water.
(a) everything
(b) nothing
(c) something
(d) anything
Answer:
(c) something

Question 10.
………… could deter the brave lady of Rajasthan
(a) Nothing
(b) Something
(c) Everything
(d) Anything
Answer:
(a) Nothing

EXERCISE: 3

Choose the correct answer:

Question 1.
She provided him ………… he needed.
(a) everything
(b) something
(c) anything
(d) nothing
Answer:
(a) everything

Question 2.
There is ………… else to tell you.
(a) everything
(b) something
(c) anything
(d) nothing
Answer:
(d) nothing

Question 3.
Material progress isn’t ………… in life.
(a) anything
(b) nothing
(c) everything
(d) something
Answer:
(c) everything

Question 4.
The young lady said that ………… could save the enemy soldiers from dying.
(a) nothing
(b) anything
(c) something
(d) everything
Answer:
(a) nothing

Question 5.
………… is to come to an end a day.
(a) Something
(b) Everything
(c) Nothing
(d) Anything
Answer:
(b) Everything

Question 6.
………… can spoil your mood in a day. It’s a general possibility.
(a) Anything
(b) Nothing
(c) Everything
(d) Something
Answer:
(a) Anything

Question 7.
She gave ………… whatever she had to her only daughter.
(a) anything
(b) something
(c) everything
(d) nothing
Answer:
(c) everything

Question 8.
They conveyed me ………… else instead of that information.
(a) nothing
(b) something
(c) anything
(d) everything
Answer:
(b) something

Question 9.
Hasn’t she brought ………… for children to play with?
(a) something
(b) nothing
(c) anything
(d) everything
Answer:
(c) anything

Question 10.
People love ………… that they like.
(a) everything
(b) anything
(c) something
(d) nothing
Answer:

Question 11.
We require ………… cold now because the day is somewhat hot.
(a) anything
(b) something
(c) everything
(d) nothing
Answer:
(a) anything

Question 12.
………… is good or bad only mind makes it so.
(a) Everything
(b) Something
(c) Anything
(d) Nothing
Answer:
(b) Something

Question 13.
………… has spoiled her mood, hasn’t it?
(a) Nothing
(b) Everything
(c) Anything
(d) Something
Answer:
(d) Something

Question 14.
Mahaveer Phogat told Geeta Phogat that ……………… can be achieved without having a dedication
(a) nothing
(b) everything
(c) something
(d) anything
Answer:
(a) nothing

Question 15.
He learnt that …………………. can be achieved without order and cleanliness in all things.
(a) something
(b) nothing
(c) everything
(d) anything
Answer:
(b) nothing

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.