UP Board Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 5 I Vow To Thee, My Country (Sir Cecil Spring Rice)

यहां हमने यूपी बोर्ड कक्षा 9वीं की अंग्रेजी एनसीईआरटी सॉल्यूशंस को दिया हैं। यह solutions स्टूडेंट के परीक्षा में बहुत सहायक होंगे | Student up board solutions for Class 9 English Poetry Chapter 5 I Vow To Thee, My Country (Sir Cecil Spring Rice) pdf Download करे| up board solutions for Class 9 English Poetry Chapter 5 I Vow To Thee, My Country (Sir Cecil Spring Rice) notes will help you. NCERT Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 5 I Vow To Thee, My Country (Sir Cecil Spring Rice) pdf download, up board solutions for Class 9 English.

Read the following stanzas given below and answer the questions that follow each :
नीचे दिये हुये निम्नलिखित पद्यांशों को पढ़िये और उनके नीचे दिये हुए प्रश्नों के उत्तर दीजिए —

(a) I vow to thee, my country–all earthly things above
Entire and whole and perfect, the service of my love,
The love that asks no question : the love that stands the test.
Questions.
(i) Whom does the poet love most dearly?
कवि सबसे अधिक किससे प्रेम करता है?
(ii) What oath does the poet take?
कवि क्या शपथ लेता है?

(iii) What type of love does the poet describe here?
कवि यहाँ पर किस प्रकार के प्यार का वर्णन करता है?
(iv) Write name of the poem from which the above stanza has been taken. Who is the poet of the poem?
उस कविता का नाम बताइए जहाँ से यह उपरोक्त पद्यांश लिया गया है। इस कविता के कवि कौन हैं?
Answers.
(i) The poet loves his motherland the most dearly.
कवि सबसे अधिक अपनी मातृभूमि से प्रेम करता है?
(ii) The poet vows to love his country at any cost.
कवि हर कीमत पर अपने देश से प्रेम करने की शपथ लेता है।
(iii) The poet describes selfishless and sincere love for his country.
कवि अपने देश के प्रति निःस्वार्थ तथा सच्चे प्रेम का वर्णन करता है।
(iv) The name of the poem is ‘I Vow To Thee, My Country’. The poet of the poem Sir Cecil Spring Rice.
कविता का नाम ‘I Vow To Thee, My Country’ है। इस कविता के कवि सर सीसिल स्प्रिंग राइस है।

(b) That lays upon the altar dearest and the best ;
The love that never falters, the love that pays the price,
The love that makes undaunted the final sacrifice.
Questions.
(i) What will the poet sacrifice for his motherland?
कवि अपनी मातृभूमि के लिए क्या बलिदान करेगा?
(ii) What does the poet mean by “The love that never falters”?
“The Love that never falters’ से कवि का क्या तात्पर्य है?
(iii)What greatest price of love for his motherland is the poet ready to pay?
कवि अपनी मातृभूमि के लिए प्रेम के किस महानतम मूल्य को चुकाने के लिए तैयार है?
(iv) Write name of the title of the poem from which the above stanza has been taken.

कविता का नाम लिखिए जहाँ से उपरोक्त पद्यांश लिया गया है।
Answers.
(i) The poet sacrifices his dearest and the best for his motherland.
कवि अपनी मातृभूमि के लिए अपनी सबसे प्रिय तथा सर्वश्रेष्ठ वस्तु का बलिदान कर देता है।
(ii) The love that never falters’ his love for his motherland is firm and everlasting.
The love that never falters’ का तात्पर्य है कि मातृभूमि के प्रति उसका प्रेम दृढ़ तथा शाश्वत है।
(iii)Greatest price of love for his motherland is his final sacrifice, the poet is ready to pay.
कवि अपनी मातृभूमि के लिए प्रेम के महानतम मूल्य जो जीवन की आहुति देना है, देने को तैयार है।

(iv) The name of the poem is ‘I Vow To Thee, My Country’.
कविता का नाम I Vow To Thee, My Country’ है।

(A) SOLVED QUESTIONS OF TEXT BOOK
Answer the following questions :
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

Question 1.
Whom does the poet love dearly?
कवि सबसे अधिक प्रेम किससे करता है?
Answer:
The poet loves his motherland dearly.
कवि सबसे अधिक प्रेम अपनी मातृभूमि से करता है।

Question 2.
What kind of love does the poet have for his country?
मातृभूमि के प्रति कवि का प्रेम किस प्रकार का है?
Answer:
The poet has selfless and sincere love for his country.
मातृभूमि के प्रति कवि का प्रेम निःस्वार्थ और दृढ़ है।

Question 3.
What does the line, The love that asks 10 question’ mean?
“The love that asks no question’ वाली पंक्ति का क्या तात्पर्य है?
Answer:
The line, ‘The love that asks no question’ stands for the spirit of complete surrender in his love.
“The love that asks no questions’ का तात्पर्य अपने प्रेम में पूर्णतया समर्पण की भावना है।

Question 4.
What does the word, final sacrifice’ mean here?
‘Final sacrifice’ शब्द का क्या तात्पर्य है?
Answer:
Final sacrifice’ means sacrificing one’s own life.
‘Final sacrifice’ का तात्पर्य है अपने जीवन की आहुति देना है।

(B) APPRECIATING THE POEM |

Question 1.
Write down the central idea of the poem.
कविता का केन्द्रीय भाव लिखिए।
Answer:
In this poem, the poet takes a vow to love his motherland whole heartedly. He also takes a vow to give his motherland his dearest and the best.
He likes to make bold sacrifice for her cause.
इस कविता में कवि सच्चे मन से अपनी मातृभूमि के प्रति प्रेम करने की शपथ लेता है। वह अपनी मातृभूमि के लिए अपनी सबसे प्रिय तथा सर्वश्रेष्ठ वस्तु को भी देने की शपथ लेता है।
वह मातृभूमि के लिए साहसपूर्ण बलिदान करना पसन्द करता है।

Question 2.
Who is the poet of the poem?
कविता के रचयिता कौन हैं?
Answer:
Sir Cecil Spring Rice is the poet of the poem.
कविता के रचयिता Sir Cecil Spring Rice हैं।

Question 3.
Point out the words that rhyme together in the poem.
उन शब्दों को बताइये जिनकी कविता में तुक मिलती है?
Answer:
(i) Above rhymes with love
above की तुक love से मिलती है।
(ii) Test rhymes with best and
test की तुक best से मिलती है।
(iii) Price rhymes with sacrifice.
price की तुक sacrifice से मिलती है।

————————————————————

All Chapter UP Board Solutions For Class 9 English

All Subject UP Board Solutions For Class 9 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह UP Board Class 9 English NCERT Solutions in Hindi आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *