UP Board Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 4 Indian Weavers (Sarojini Naidu)

यहां हमने यूपी बोर्ड कक्षा 9वीं की अंग्रेजी एनसीईआरटी सॉल्यूशंस को दिया हैं। यह solutions स्टूडेंट के परीक्षा में बहुत सहायक होंगे | Student up board solutions for Class 9 English Poetry Chapter 4 Indian Weavers (Sarojini Naidu) pdf Download करे| up board solutions for Class 9 English Poetry Chapter 4 Indian Weavers (Sarojini Naidu) notes will help you. NCERT Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 4 Indian Weavers (Sarojini Naidu) pdf download, up board solutions for Class 9 English.

Read the following stanzas given below and answer the questions tha follew each :
नीचे दिये हुये निम्नलिखित पद्यांशों को पढ़िये और उनके नीचे दिये हुए प्रश्नों के उत्तर दीजिए—
(a) Weavers, weaving at break of day,
Why do you weave a garment so gay?
Blue as the wing of a halcyon wild,
We weave the robes of a new-born child.
Questions.
(i) Write name of the poem from which the above stanza has been selected. Who is thepoetess of the poem?
उस कविता का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त पद्यांश लिया गया है। इस कविता की कवयित्री कौन हैं?
(ii) What are the weavers weaving?
जुलाहे क्या बुन रहे है?
(iii) What are they weaving?
वे क्या बुन रहे हैं?
(iv) What is the colour of the garment of a new born child?
एक नवजात शिशु के कपड़े का रंग क्या है?
Answers.
(i) The name of the poem is ‘Indian Weavers’. Its poetess is Sarojini Naidu.
कविता का नाम Indian Weavers है। इसकी कवयित्री सरोजिनी नायडू हैं।
(ii) The weavers are weaving at break of day.
जुलाहे प्रातः काल के समय बुन रहे हैं।
(iii) They are weaving the robes of a new born child.
वे नवजात शिशु के लिए कपड़े बुन रहे हैं।
(iv) The colour of the garment of a new born child is blue.
नवजात शिशु के कपड़े का रंग नीला है।

(b) Weavers weaving at fall of night,
Why do you weave a garment so bright?
Like the plumes of a peacock, purple and green,
We weave the marriage veils of a queen.
Questions.
(i) When are the weavers weaving the marriage veil of a queen?
जुलाहे रानी के विवाह के वस्त्र कब बुन रहे हैं?
(ii) What is it compared to?
इसकी तुलना किससे की गयी है?
(iii) What is the colour of the garment?
वस्त्र का रंग क्या है?
(iv) Which words rhyme with ‘night’ and ‘green?
कौन से शब्द night और green के तुकान्त हैं?
Answers.
(i) The weavers are weaving the marriage veil of a queen at fall of night.
जुलाहे रानी के विवाह के वस्त्रे सायंकाल के समय बुन रहे हैं।
(ii) It is compared to the plumes of a peacock,
इसकी तुलना मोर के पंखों से की गयी है।
(iii) The colour of the garment is purple and green.
वस्त्र का रंग बैगनी और हरा है।
(iv) Night rhymes with bright and green rhymes with queen.
night का तुकान्त bright और green का तुकान्त queen है।

(c) Weavers, weaving soleman and still,
What do you weave in the moonlight chill?
White as a feather and white as a cloud,
We weave a dead man’s funeral shroud.
Questions.
(i) Write name of the poem from which the above stanza has been taken. Who is the poetess of the poem?
उसे कविता का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त पद्यांश लिया गया है?
(ii) What did the weavers weave in the chill moonlight?
जुलाहे ठंडी चाँदनी रात में क्या बुनते हैं?
(iii) What is the colour of the shroud?
कफन का रंग क्या है?
(iv) Which words rhyme with each other in the above stanza?
उपरोक्त पद्यांश में कौन से शब्द एक-दूसरे के तुकान्त है?
Answers.
(i) The name of the poem is Indian Weavers’, Its poetess is Sarojini Naidu.
कविता का नाम ‘Indian Weavers’ है। इसकी कवयित्री सरोजिनी नायडू हैं।
(ii) The weavers are weaving the shroud in the chill moonlight.
जुलाहे ठण्डी चाँदनी रात में कफन बुन रहे हैं।
(iii) The colour of the shroud is white.
कफन का रंग सफेद है।
(iv) Still rhymes with chill and cloud rhymes with shroud.
still शब्द chill का cloud तथा shroud शब्द का तुकान्त है।

(A) SOLVED QUESTIONS OFTEXT BOOK
Answer the following questions :
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

Question 1.
When do the weavers weave the garments of a new-born child?
जुलाहे नवजात शिशु के वस्त्र कब बुनते हैं?
Answer:
The weavers are weaving the garments of a new-born child at break of day.
जुलाहे नवजात शिशु के वस्त्र प्रातःकाल के समय बुन रहे हैं।

Question 2.
Why are they weaving bright cloths?
वे चमकीले कपड़े क्यों बुन रहे हैं?
Answer:
They are weaving bright cloths because it is to be used as the marriage veils of a queen.
वे चमकीले कपड़े इसलिए बुन रहे हैं क्योंकि इनका उपयोग रानी के विवाह के लिए किया जाना है।

Question 3.
What is the colour of the robes of a new-born child?
नवजात शिशु के कपड़े का रंग क्या है ?
Answer:
The colour of the robes of a new-born child is as blue as the wing of a halcyon wild.
नवजात शिशु के कपड़े का रंग जंगली Halcyon पक्षी के पंखों की तरह नीला है।

Question 4.
What has it been compared to in the first stanza?
क्या इसकी तुलना प्रथम पंक्ति से की गयी है?
Answer:
It has been compared to the wing of a halcyon wild.
इसकी तुलना जंगली Halcyon पक्षी के पंखों से की गयी है।

Question 5.
Why is the marriage veil of a queen described as bright?
रानी के विवाह के कपड़े को चमकीला क्यों बताया गया है?
Answer:
The marriage veil of a queen is described as bright because brightness is a symbol of joy and happiness.
रानी के विवाह के कपड़े को चमकीला इसलिए बताया गया है क्योंकि चमक प्रसन्नता और खुशी को प्रतीक है।

Question 6.
What is it compared to in the second stanza?
क्या इसकी तुलना द्वितीय पंक्ति से की गयी है?
Answer:
It is compared to the plumes of a peacock.
इसकी तुलना मोर के पंखों से की गयी है।

Question7.
Pick out the two words used to describe the weavers in the last stanza.
अन्तिम पद्यांश में जुलाहों का वर्णन करने के लिए प्रयोग किये गये दो शब्दों को छांटिये।
Answer:
“Solemn’ and ‘still’ are the two words used to describe the weavers in the last stanza.
अन्तिम पद्यांश में जुलाहों का वर्णन करने के लिए प्रयोग किये गये दो शब्द Solemn तथा Still हैं।

Question 8.
Why are the weavers solemn and still while weaving in the moonlight chill?
जब जुलाहे ठंडी चाँदनी रात में कपड़े बुनते हैं तो वे गम्भीर और शान्त क्यों हैं?
Answer:
The weavers are solemn and still because they are weaving a dead man’s funeral shroud.
जुलाहे शान्त और गम्भीर इसलिए हैं क्योंकि वे एक मृत व्यक्ति के लिए कफन बुन रहे हैं।

Question 9.
What is the colour of the funeral shroud?
कफन का रंग क्या है?
Answer:
The colour of the funeral shroud is white.
कफन को रंग सफेद है।

Question 10.
What is it compared to in the last stanza?
क्या इसकी तुलना अंतिम पंक्ति से की गयी है?
Answer:
It is compared to a white feather and a white cloud.
इसकी तुलना एक सफेद पंख और एक सफेद बादल से की गयी है।

(B) APRECIATING THE POEM

Question 1.
Write down the central idea of the poem.
कविता का केन्द्रीय भाव लिखिए।
Answer:
The poem ‘Indian Weavers’ describes the three stages in the life of a man. The three stages are birth, marriage and death. The weavers tell the poetess that they are weaving the cloths of new born baby, the marriage veil of a queen and the funeral shroud of a dead man.The colour and the time of weaving suggest the three stage of life.
कविता ‘Indian Weavers’ में मनुष्य के जीवन की तीन अवस्थाओं का वर्णन है। ये तीन अवस्थाएँ जन्म, विवाह | और मृत्यु हैं। जुलाहे कवयित्री को बताते हैंकि वे एक नवजात शिशु के लिए, रानी के विवाह के वस्त्र तथा एक मरे हुए व्यक्ति के कफन के लिए कपड़े बुन रहे हैं। बुनने का रंग व सर्मय जीवन की तीन अवस्थाओं को बताता है।

Question 2.
Point out the words that rhyme together in the first stanza.
प्रथम पद्यांश में साथ-साथ तुकान्त वाले शब्दों को बताइये।
Answer:
‘Day rhymes with ‘gay’ and ‘wild rhymes with child’.
‘Day’ का तुकान्त ‘gay’ तथा ‘wild’ का तुकान्त ‘child’ से है।

Question 3.
Who is the poetess of the poem?
कविता की कवयित्री कौन है?
Answer:
Sarojini Naidu is the poetess of the poem.
कविता की कवयित्री सरोजिनी नायडू हैं।

————————————————————

All Chapter UP Board Solutions For Class 9 English

All Subject UP Board Solutions For Class 9 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह UP Board Class 9 English NCERT Solutions in Hindi आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *