RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V , Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V

Summary of the Lesson
This chapter is being written in the form of a letter from a mother to her daughter. The mother is replying to the daughter’s letter. She is very happy that her daughter, Anushka’s started liking the hostel life. The mother feels proud of her decision that Anushka is satisfied with the facilities provided in the hostel of K.G.B.V. (Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya). She feels herself fortunate enough that government has provided such good education and hostel facilities to the underprivileged people like them that too free of cost. It gives the mother a big relief that apart from good food, clothes, books and stationery, other articles required for daily routine are also
provided at no cost.

It is a very good scheme run by the government or the education and overall development of such under privileged girls of the financially weaker section of the society. As the mother is impressed by the scheme, she is going to make other people of her village aware about the Same. Further she writes in the letter that she is going to admit Anushka’s younger sister also in the same school. She further instructs Anushka to take care of her seniors, roommates and everyone. She further writes to follow all the instructions given by the warden and H.M. She advises her to take Vocational courses seriously as they will he of great help in future and also to take part in all the activities conducted in the school. She finally concludes the letter with lots of love from Anju Avaneesh, Papa and herself.

पाठ का सार
यह पाठ पत्र शैली में एक माँ द्वारा अपनी बेटी को लिखा गया है। माँ अपनी बेटी के पत्र के जवाब में पत्र लिख रही है। माँ बहुत प्रसन्न है कि उसकी बेटी अनुष्का को छात्रावास में रहना अच्छा लग रहा है। माँ अपने निर्णय पर गर्व महसूस करती हैं कि अनुष्का के. जी. बी. वी. (कस्तूरबा गाँधी बालिका विद्यालय के छात्रावास में मिलने वाली सभी सुविधाओं से संतुष्ट है। वह अपने आपको भाग्यशाली मानती है कि सरकार ने उन जैसे उपेक्षित वर्ग के लोगों के लिए इतनी बढ़िया शिक्षा तथा छात्रावास की सुविधा नि:शुल्क उपलब्ध करवा रखी है। यह माँ के लिए बड़ी राहत की बात है कि अच्छा खाना, कपड़े, किताबें, लेखन सामग्री के साथ दैनिक आवश्यकताओं का भी ध्यान रखा जाता है।

यह सरकार द्वारा चलाई गई बहुत ही अच्छी योजना है। जिसके अंतर्गत उपेक्षित वर्ग की लड़कियों को नि:शुल्क शिक्षा प्रदान कर के उनके सर्वांगीण विकास की ओर ध्यान दिया जाता है। माँ इस योजना से बहुत ही प्रभावित है, अतः वह इसे अपने गाँव के अन्य लोगों को भी बताने की बात fकरती है। माँ पत्र में आगे लिखती है कि वह अनुष्का की छोटी बहन को भी इसी विद्यालय में दाखिला दिलवाएगी, वह अनुष्का को अपनी वरिष्ठ सहयोगियों, सहपाठियों एवं अन्य लोगों का ध्यान रखने को कहती है। वह यह भी लिखती है कि वह वार्डन तथा प्रधानाध्यापक द्वारा दिए गएसभी निर्देशों का पालन करें। वह अनुष्का को विद्यालय में चलाए जाने वाले व्यवसायिक पाठ्यक्रमों को गंभीरता से लेने के लिए कहती है क्योंकि वे भविष्य में मददगार हो सकते हैं। वह अनुष्का को विद्यालय में होने वाली सभी गतिविधियों में भाग लेने का जिक्र करती है। अंत में वह अंजू, अवनीश, पापा तथा स्वयं की ओर से ढेर सारा प्यार देकर पत्र समाप्त करती है।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 5 Life in K.G.B.V 1

Glossary
Fortunate      : lucky
Stationery     : materials used for reading, writing and other table work
Opportunity  : chance
Marginalized : to make people unimportant and powerless in an unfair way
Popularize     : to make famous
Vocational     : related to profession/skill/job
Instructions   : orders, directions

Life in K.G.B.V Textbook Questions Solved

Activity – I
A. Tick the correct alternative.
सही विकल्प पर निशान लगाइए।
Question 1.
K. G. B. V. is a type of school run by
(a) Government
(b) Private sector
(c) N. G. O.
(d) none of the above
के. जी. बी. वी. एक तरह का विद्यालय है, जो चलाया जाता है।
(अ) सरकार द्वारा
(ब) निजी क्षेत्र द्वारा
(स) एन. जी. ओ. द्वारा
(द) ऊपर में से कोई भी नहीं

Question 2.
Hostel facility is provided to the marginalized section of society by the government free of cost. Here the word ‘provided’ means
(a) received
(b) given
(c) taken
(d) enjoyed
छात्रावास की सुविधा समाज के उपेक्षित पर कोसर का द्वारा मुफ्त मुहैया कराई जाती है यहां ‘provided’ (मुहैया) का मतलब है।
(अ) प्राप्त करना
(ब) देना
(स) लेना
(द) आनंदित होना

Answer.
1. (a)
2. (b)

B. Say whether the following statements are True or False.
बताइए निम्न कथन सही है अथवा गलत।
Question 1.
Hostel facilities are up to the mark in K. G. B. V.
के. जी. बी. वी. में छात्रावास सुविधाएँ संतोषजनक है।

Question 2.
Mother of Anushka is not satisfied with hostel facilities.
अनुष्का की माँ छात्रावास में मिलने वाली सुविधाओं से संतुष्ट नहीं है।

Question 3.
Mother advises Anushka to respect elders.
मां अनुष्का को बड़ों का आदर करने की सलाह देती है।

Question 4.
Vocational courses are not very useful.
व्यावसायिक पाठयक्रम ज्यादा उपयोगी नहीं है।

Answer.
1. True
2. False
3. True
4. False.

C. Answer the following questions in 10 to 20 words.
निम्न प्रश्नों के उत्तर 10-20 शब्दों में दीजिए। |
Question 1.
Who wrote the letter and to whom?
पत्र किसने लिखा और किसे?
Answer.
Anushka’s mother wrote the letter to her.
पत्र अनुष्का की मां ने उसे लिखा।

Question2.
What is mother’s intention about the education of Anushka’s sister?
अनुष्का की बहन की शिक्षा के बारे में माँ का क्या इरादा है?
Answer.
The mother’s intention about the education of Anushka’s sister is that she will also study in Anushka’s school on growing up.
अनुष्का की बहन की शिक्षा के बारे में माँ का इरादा यह है कि वह भी बड़ी होने पर अनुष्का के विद्यालय में पढ़ने
जाएगी।

Question 3.
How does Anushka feel about hostel life?
छात्रावास के जीवन के बारे में अनुष्का कैसा महसूस करती है?
Answer.
Anushka has started liking the hostel life.
छात्रावास के जीवन के बारे में अनुष्का ने अच्छा महसूस करना प्रारंभ कर दिया है।

Question 4.
“This is really a dream come true opportunity for people like us.” What does the word ‘this’ here refer to?
‘यह सच में सपना हकीकत में साकार होने के अवसर जैसा है।’ इस वाक्य में श्यहर से क्या तात्पर्य है?
Answer.
“This’ refers here to K.G.B.V. scheme run by the government free of cost.
इस वाक्टर में यह सरकार द्वारा मुफ्त/नि:शुल्क चलाई जाने वाली के. जी. बी. वी. योजना है।

Question 5.
Who provides the facilities to the girls students in K.G.B.V.?
के. जी. बी. वी. में छात्राओं को सुविधा कौन मुहैया करवाता है?
Answer.
Government provides all the facilities to the girls students in K.G.B.V. | के. जी. बी. वी. में छात्राओं को सभी सुविधाएँ सरकार द्वारा मुहैया करवाई जाती है।

D. Answer the following question in 30 to 40 words.
के. जी. बी. वी. द्वारा दी जाने वाली सुविधाओं के बारे में लिखिए?
Question 1.
Write about the facilities provided in K.G.B.V.
Answer.
Many facilities are provided by K.G.B.V to the girl students. They provide free education, hostel facility, good food, clothes, books, and stationery. They also provide all the necessary things which are used in daily routine at no cost.
के. जी. बी. वी. द्वारा छात्राओं को अनेक सुविधाएँ प्रदान की जाती है। वे छात्राओं को नि:शुल्क शिक्षा, छात्रावास सुविधा, अच्छा भोजन, कपड़े, पुस्तकें तथा लेखन सामग्री आदि प्रदान करते हैं। इसके साथ ही छात्राओं को दैनिक आवश्यकताओं का सामान भी नि:शुल्क उपलब्ध करवाया जाता है।

Activity – II
A. Fill in the blanks with suitable words given in the box.
I. Mohan was ………. because he was selected for the team.
II. The ………. of hostel girls is fixed.
III. My father gave me ………. when I went on a tour.
IV. We got the ………. to see the movie about space.
V. There are many ………. courses run in our college.
Answer.
I. fortunate
II. routine
III. instructions
IV. opportunity
V. vocational.

B. Fill in the blanks with missing letters.
I. Pop…. larise
II. Stat…onery
III. Ens…re
IV. Impr…ve
Answer.
I. Popularise
II. Stationery
III. Ensure
IV. Improve.

Activity – III
Read the following sentence carefully. You should take care of your seniors, room mates and all other persons in the hostel so as to improve your image.
Use of ‘so as to’shows the result which can be obtained by the action described.
Join the following sentence using ‘so as to’.
I. She worked hard. She might get good result.
II. She is practising hard.she may win the race.
III. Maya cried loudly. She might draw others attention.
IV. They kept quiet. They could listen to the news.
V. We opened the gate. We might enter the school.
Answer.
I. She worked hard so as to get good result.
II. She is practising hard so as to win the race.
III. Maya cried loudly so as to draw other attention.
IV. They kept quiet so as to listen to the news.
V. We opened the gate so as enter the school.

Activity-IV
Read aloud and enjoy the poem that follows.

“Long Live Ladli”
Long live ladli!
I am not scared.
I am bold enough.
I am determined
To fight against the heinous
Against those,
Who want to kill you.
Daughter, I hear your voice
I understand, you are not less.
**********
You are goddess Lakshmi,
You are goddess Saraswati,
And you are goddess Durga too.
**********
I am sure you will
spread the name and fame
As Maitrayi, Gargi did
Rani Lakshmi Bai and
Kalpana Chawla earned,
**********
I am proud of you
I am proud that I begot
A daughter like you.
******
Shouldn’t people understand?
Daughter and son are
But the two wheels of the same vehicle.
A society lurches
If either of the two lacks in.
I will launch a mission
To educate the society
That a girl is its precious jewel
The axis on whom
Depends the survival
And sustenance of man.
Long Live Ladli !

Activity-IV
Question 1.
Imagine that you are the secretary of the ‘Sports Club’ of your school write a NOTICE informing the student about the sports event to be organised in the school ground next week.
Answer.
Do it yourself.

Life in K.G.B.V Additional Questions For Practice

A. Tick the correct alternative.
सही विकल्प पर निशान लगाइए।
Question 1.
Who has written the letter?
(a) mother
(b) father
(c) neighbour
(d) brother
पत्र किसने लिखा?
(अ) मां
(ब) पिता
(स) पड़ोसी
(द) भाई

Question 2.
Mother was happy that Anushka has started liking.
(a) exercising
(b) cycling
(c) cooking
(d) hostel life
माँ खुश थी क्योंकि अनुष्का को पसंद आने लगा था।
(अ) कसरतु
(ब) साइकिल चलाना
(स) खाना पकाना।
(द) छात्रावास की जिंदगी

Question 3.
Who provides all the facilities at K.G.B.V.?
(a) Principal
(b) warden
(c) government
(d) minister
के. जी. बी. वी. में सभी सुविधाएँ कौन प्रदान करवाता है?
(अ) प्रधानाध्यापक
(ब) वार्डन ।
(स) सरकार
(द) मंत्री

Question 4.
The K.G.B.V. scheme is for which section of society?
(a) marginalized
(b) rich
(c) higher
(d) boys
के. जी. बी. वी. योजना समाज के किस हिस्से के लिए है?
(अ) हाशिए पर स्थित
(ब) अमीर
(स) उच्च
(द) लड़कों के लिए

Question 5.
What are the fees at K.G.B.V?
(a) Rs. 500 p.m
(b) Rs.100 p.m
(c) free of cost
(d) Rs. 5000 p.m
के. जी. बी. वी. की फीस क्या है?
(अ) 500 रू प्र.मा
(ब) 100 रू प्र.मा
(स) नि:शुल्क
(द) 5000 रू प्र.मा.

Question 6.
On which date the letter is written?
(a) 15 November 2016
(b) 15 December 2016
(c) 15 January 2016
(d) 15 March 2016
पत्र किस तिथि को लिखा गया है?
(अ) 15 नवंबर 2016
(ब) 15 दिसंबर 2016
(स) 15 जनवरी 2016
(द) 15 मार्च 2016

Question 7.
The younger sister of Anushka will also attend the ………. school.
(a) same
(b) different
(c) high
(d) primary
अनुष्का की छोटी बहन भी ………. स्कूल जाएगी।
(अ) उसी (के. जी. बी. वी.)
(ब) अलग
(स) उच्च
(द) प्रारंभिक

Question 8.
Which courses are offered in K.G.B.V.?
(a) swimming
(b) yoga
(c) language
(d) vocational
के. जी. बी. वी. में कौन-कौन से पाठ्यक्रम सिखाए जाते हैं?
(अ) तैराकी
(ब) योग
(स) भाषा
(द) व्यवसायिक

Question 9.
Mother is ………. by the scheme.
(a) impressed
(b) not impressed
(c) sad
(d) tired
मां इसी योजना से ………. है।
(अ) प्रभावित
(ब) अप्रभावित
(स) दुखी
(द) थकी हुई

Question 10.
Mother advise Anushka to ………. elders.
(a) fight with
(b) respect
(c) play with
(d) dance with
मां ने अनुष्का को बड़ों का ………. करने की हिदायत दी।
(अ) लड़ाई
(ब) आदर
(स) खेलना
(द) नाचना

Answer.
1. (a)
2. (d)
3. (c)
4. (a)
5. (c)
6. (a)
7. (a)
8. (d)
9. (a)
10. (b)

B. Answer the following questions in one sentence.
निम्न प्रश्नों के उत्तर एक वाक्य में दीजिए।
Question 1.
From which place the letter is written?
पत्र किस जगह से लिखा गया है?
Answer.
The letter is written from village and post Dabich, Phagi, district Jaipur.
पत्र गाँव एवं पोस्ट दाबिच, फागी, जिला जयपुर से लिखा गया है।

Question 2.
Why is mother happy?
माँ खुश क्यों है? ।
Answer.
Mother is happy because her daughter had started liking the hostel life.
माँ खुश इसलिए है क्योंकि उसकी बेटी को छात्रावास जिंदगी पसंद आने लगी थी।

Question 3.
What is the level of facilities provided in K.G.B.V.?
के. जी. बी. वी. द्वारा प्रदान की जाने वाली सुविधाओं का स्तर क्या है?
Answer.
The level of the facilities provided in K.G.B.V. is satisfactory and up to the mark.
के. जी. बी. वी. द्वारा प्रदान की जाने वाली सुविधाओं का स्तर संतोषजनक तथा आदर्श के अनुकुल है।

Question 4.
What will the mother do being impressed by the scheme?
योजना से प्रभावित माँ क्या करेगी?
Ans.
Being impressed by the scheme, the mother will popularize it in her village.
योजना से प्रभावित माँ इसे अपने गाँव में लोकप्रिय बनाएगी।

Question 5.
What will be of great help in future?
भविष्य में क्या बहुत सहायक होगा?
Answer.
The vocational courses offered in the school will be of great help in future.
स्कुल ( विद्यालय) द्वारा प्रस्तावित व्यवसायिक पाठयक्रम भविष्य में बहुत सहायक होंगे।

C. Answer the following questions in 20 to 30 words.
निम्न प्रश्नों के उत्तर 20-30 शब्दों में दीजिए।
Question 1.
Why does the mother consider herself fortunate?
माँ स्वयं को भाग्यशाली क्यों मानती है?
Answer.
The mother considers herself fortunate as quality education and hostel facility is provided to marginalized section of society by the government, free of cost.
माँ स्वयं को भाग्यशाली इसलिए मानती है क्योंकि समाज के कमजोर हिस्से को सरकार द्वारा नि:शुल्क बेहतर शिक्षा तथा छात्रावास सुविधा प्रदान की जा रही है।

Question 2.
What else is provided in K.G.B.V., free of cost, by the government other than education and hostel facility?
नि:शुल्क शिक्षा तथा छात्रावास सुविधा के अलावा के. जी. बी. वी. में सरकार द्वारा और क्या सुविधाएँ प्रदान की जाती हैं?
Answer.
Other than education and hostel facility, good quality food, clothes, books, stationery, and all articles required for daily routine are provided free of cost in K.G.B.V.
नि:शुल्क शिक्षा तथा छात्रावास सुविधा के अलावा के. जी. बी. वी. में सरकार द्वारा नि:शुल्क भोजन, कपड़े, किताबें, लेखन सामग्री तथा दैनिक आवश्यकता की सभी जरूरी चीजें प्रदान की जाती हैं।

Question 3.
What instructions are given by the mother in the letter?
पत्र में माँ द्वारा क्या हिदायतें दी गई है?
Answer.
The mother instructs her daughter to respect all her seniors, follow all instruction given by H.M and warden, and to take her studies, vocational courses and activities seriously.
माँ ने बेटी को अपने से बड़ों का आदर करने, प्रधानाध्यापिका तथा वार्डन का कहना सुनने, अपनी पढ़ाई, व्यावसायिक पाठ्यक्रमों तथा सभी गतिविधियों को गंभीरतापूर्वक लेने की हिदायतें दी हैं।

D. Answer the following question in 40 to 50 words.
निम्न प्रश्न का उत्तर 40-50 शब्दों में दीजिए।
Question 1.
Write a short note on K.G.B.V.
के. जी. बी. वी. पर एक शार्ट नोट लिखिए?
Answer.
K.G.B.V. is a scheme started by the government for the girls of marginal and weaker section of the society. Here the education and hostel facilities are provided free of cost. Not only this, good quality food and clothes are also provided. Apart from that books, stationery and all other articles required in daily routine are also provided free of cost. This is really a dream come true for the weaker section of the society.
के. जी. बी. वी. सरकार द्वारा समाज के कमजोर हिस्से की लड़कियों के लिए शुरू की गई योजना है। जहाँ शिक्षा तथा छात्रावास की सुविधा नि:शुल्क प्रदान की जाती है। इतना ही नहीं अच्छा भोजन तथा कपड़े भी प्रदान किए जाते हैं। इसके अलावा किताबें, लेखन-सामग्री तथा प्रतिदिन की जरूरतों में काम आने वाली वस्तुएँ भी मुहैया करवाई जाती हैं। यह कमजोर लोगों के लिए सचमुच सपना सच होने जैसा है।

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.