RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 2 Animal’s Strike

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 2 Animal’s Strike, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 2 Animal’s Strike pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Chapter 2 Animal’s Strike book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board Solutions for Class 8 English Chapter 2 Animal’s Strike

Animal’s Strike Textbook Questions Solved

Summary of the Lesson
The chapter is about the animals of a Z00. Everyday they used to have fun, when all the Visitors had left. This get-together of animals was held at a place near the pond almost in the middle of the z00. The animals enjoyed this time with each other very much. But from past few days none of them was interested in the get-together. Only Huttu, the owl, noticed this change and actually wanted to know the reason behind such behaviour of all the animals. Motu, the elephant, shared his feelings first that how the visitors make fun of him and were greedy about his tusks. Then Rangu, the crocdile, added how he got hurt when some kids fed him with a stone alongwith potatoes. He was in pain for ten days. Kalu, the bear, also complained that how a group of naughty boys fed him with a blade clevery hidden in slices of bread. Those naughty boys were very happy to see kahu in pain as they laughed and clapped their hands.

Even the tiger was not left behind. He also added how Visitors threw stones at him when they found him sleeping peacefully. Hallu, the gibbon, also the most popular in the z00, had also the same experience. Hallu started feeling lonely when Rolu, his best friend, was sent to the other zoo and hence all the funny activities of Hallu stopped at once and he could not entertain kids and visitors anymore. Hallu also shared how he escaped to save himself when two naughty boys tried to cut his tail. After hearing all the sad and bad experiences from various members of the z00, Huttu was very sad. He suggested an idea to the animals so that they can teach a lesson to the visitors. The idea was to go on a strike i.e. to stay inside the rooms allotted to them so that visitors could realize that animals are angry with them. All the animals agreed with the idea and went to their cages. The next day was Sunday when everyone enjoys a holiday and a big rush is expected at the Z00. And as expected, huge crowd consisted of school kids, grown ups and others came to visit the z00. But they were disappointed when they could not see animals in the Z00. They could not guess what could be the reason behind it. There was a nine year old girl named Nivedita who tried to guess.

She shared this with her friend Shelly that, “as the animals are teased by most of the visitors, animals are tired of being bullied ” and teased. That is why we cannot see anyone of them around. Shelly came up with an idea which could help in showing the animals that they are being loved by the kids and everyone. She, with all her school mates and friends worked upon the idea of painting a banner which read as, “We love you, animals. We’ll never tease you again. All the students went to the z00 again with that big banner. They moved with the banner from one cage to the other to show their love and concern for animals. This activity of the students made animals feel better. They came to know about the love and concern of students for them. As the animals were also missing kids, they came out of their cages into the open space. The children and visitors were very happy to see the animals again.

पाठ का सार
यह अध्याय एक चिड़ियाघर में रहने वाले जानवरों के बारे में है। वे प्रतिदिन, सभी दर्शकों के जाने के बाद, आपस में खूब आमोद-प्रमोद करते। चिड़ियाघर के ठीक मध्य में स्थित एक तालाब के पास इकट्ठा होकर वे बहुत मज़े करते। इस समय को वे सभी जानवर एक-दूसरे के साथ बहुत मज़े से गुजारते थे। मगर पिछले कुछ दिनों से सभी जानवरों ने इस गतिविधि में रुचि दिखाना छोड़ दिया था। अब वे पहले की तरह इकट्ठे होकर मजे नहीं करते थे। केवल हुत्तू उल्लू ने यह परिवर्तन महसूस किया और उसने सभी जानवरों से बात करके इस बदलाव की वजह जानने की कोशिश की। मोटू हाथी ने चुप्पी तोड़ते हुए अपना अनुभव साझा किया कि कैसे सभी दर्शक उसका मजाक उड़ाते हैं और कुछ दर्शक उसके दाँतों की और ललचायी नजरों से देखते है। तब रंगू मगरमच्छ ने भी अपनी पीड़ा बताते हुए अपनी भावनाएँ व्यक्त की कि उसका पेट दस दिन तक दर्द होता रहा, जब कुछ बच्चों ने उसे आलू के साथ पत्थर भी खिला दिया था। अब शिकायत करने की बारी कालू भालू की थी। उसके साथ तो और भी बुरा हुआ था। कुछ शैतान लड़कों के समूह ने उसे बरेड के बीच में ब्लेड रखकर खिला दिया था।

वे शैतान बच्चे कालू को दर्द से तड़पता देख खुश होकर ताली बजा रहे थे। बाघ से भी रहा न गया। उसने बताया कि कैसे उसे शांति जो चिड़ियाघर में बहुत ही लाकेप्रिय था, ने भी सभी जानवरों से सोता देख सब लोग उस पर पत्थर फेंकते हैं। हल्लू लंगूर की हाँ में हाँ मिलाते हुए कहा कि उसका अनुभव भी बाकी जानवरों की तरह ही कड़वा ही था। हल्लू अपने परम मित्र रोलू को दूसरे चिड़ियाघर में भेजे जाने की वजह से अकेला और उदास महसूस करने लगा था, इसलिए वह दर्शकों का मनोरंजन नहीं कर पा रहा था। उसने यह बताया कि किस तरह दो शैतान लड़कों ने उसकी पूँछ काटने की कोशिश की थी और उसने भागकर अपने को बचाया था। सभी जानवरों के कड़वे और दर्दनाक अनुभवों को सुनने के बाद हुत्तू उल्लू बहुत उदास हुआ। उसने जानवरों को दर्शकों को पाठ पढ़ाने का सुझाव दिया। सुझाव था – ‘हड़ताल पर जाने का। जिससे सभी बच्चों और दर्शको तक जानवरों के गुस्सा और नाराज होने का संदेश पहुँच सके। सभी जानवरों को हुत्तू उल्लू का सुझाव पसंद आया। अगला दिन रविवार था – छुट्टी का दिन। जिस दिन प्रतिदिन से ज्यादा बच्चे, बड़े व अन्य लोग चिड़ियाघर की सैर के लिए आते थे। जानवरों ने निर्णय लिया कि वे सभी अपने-अपने पिंजरों के अंदर ही रहेंगे और बाहर नहीं निकलेंगे। रविवार को दर्शकों का आना शुरू हुआ। बहुत भीड़ थी।

परंतु सभी दर्शक जानवरों को न पा कर बहुत उदास हुए। कोई भी दर्शक समझ नही पा रहा था कि आखिर माजरी क्या है? तब नौ साल की एक बच्ची, निवेदिता ने लगभग सही अंदाजा लगाया और उसने अपनी सहेली शैली से साझा किया कि सभी दर्शक जानवरों को परेशान करते हैं। इसलिए जानवर दर्शकों के सामने नहीं आना चाहते। शैली ने कहा, “क्यों न हम कुछ ऐसा करें जिससे जानवरों को यह एहसास हो कि हम उनकी परवाह करने के साथ-साथ उन्हें बहुत प्यार करते हैं। स्कूल वापिस जाने पर निवेदिता और शैली ने अपने बाकी दोस्तों की मदद से एक बहुत बड़ा बैनर तैयार किया, जिस पर लिखा था – “हम तुमसे बहुत प्यार करते हैं, जानवरों। हम तुम्हें कभी परेशान नहीं करेंगें।” बैनर तैयार होने पर वे दोबारा चिड़ियाघर गए। उसे बैनर को लेकर वे एक पिंजरे से दूसरे पिंजरे तक गए। सभी जानवरों को यह देखकर काफी राहत महसूस हुई। उन्होने सोचा कि बच्चे उनकी परवाह करते हैं। वे उन्हें याद करते हैं यह सब देखकर सभी जानवर अपने-अपने पिंजरों से बाहर आ गए। बच्चे उन्हें दोबारा देखकर बहुत खुश थे।

Glossary
Assemble       : gather at one place
Lolling            : sitting or standing lazily
Prefer             : like better
Solutions        : answer to a problem or difficulty
Tusks              : pair of long pointed teeth of an elephant
Fetch              : go and bring
Scream           : a loud high cry of fear, pain, etc.
Disappointed : nervous, upset
Flock              : gather, assemble
Accompany   : go with
Bully              : terrorize
Tease             : give pain
Gibbon          : a kind of monkey

Animal’s Strike TextBook Questions Solved

Activity-I
A. Tick the correct alternative.
सही विकल्प पर निशान लगाइए।
Question 1.
Who was the most popular animal in the zoo?
(a) Elephant
(b) Bear
(c) Lion
(d) Gibbon
चिड़ियाघर में सबसे लोकप्रिय जानवर कौन था?
(अ) हाथी
(ब) भालू
(स) शेर
(द) लंगूर

Question 2.
“I am getting scared myself” who said this sentence?
(a) Motu
(b) Hallu
(c) Rangu
(d) Kalu
“मैं खुद भयभीत हूँ” यह वाक्य किसने कहा? |
(अ) मोटू
(ब) हल्लू
(स) रंगू
(द) कालू

Question 3.
Who did the children try to make angry?
(a) Elephant
(b) Tiger
(c) Owl
(d) Crocodile
बच्चों ने किसे क्रोधित करने का प्रयास किया?
(अ) हाथी .
(ब) बाघ/शेर
(स) उल्लू
(द) मगरमच्छ

Answer.
1. (d)
2. (c)
3. (b)

B. Say whether the following statements are True or False.
बताइए कि निम्न कथन सही हैं अथवा गलत।
Question 1.
The owl suggested that the animals should talk over their problems.
उल्लू ने जानवरों को उनकी समस्याएँ साझा करने का सुझाव दिया।

Question 2.
The animals did not like the way people treated them in the zoo.
जानवरों को दर्शको का उनके प्रति व्यवहार अच्छा नहीं लगता था।

Question 3.
The elephant advised the animals for strike.
हाथी ने जानवरों को हड़ताल का सुझाव दिया।।

Question 4.
The animals were very happy to read the message on the banner.
बैनर पर लिखा संदेश पढ़ कर जानवर बहुत प्रसन्न थे।

Question 5.
The children took the banner from one cage to the other.
बच्चे बैनर लेकर एक पिंजरे से दूसरे पिंजरे तक गए।

Answer.
1. True
2. True
3. False
4. True
5. True

C. Answer the following questions in 10 to 20 words.
निम्न प्रश्नों के उत्तर 10-20 शब्दों में दीजिए।
Question 1.
Where did the animals usually assemble?
जानवर अधिकतर कहाँ इकट्ठा होते थे?
Answer.
The animals usually assembled near the pond situated in the centre of the zoo.
जानवर अधिकतर चिड़ियाघर के मध्य बने तालाब के पास इकट्ठा होते थे?

Question 2.
What did the animals do in the fun time?
मनोरंजन के समय जानवर क्या करते थे?
Answer.
During the fun time, the animals played with water and sand and shared their experiences with
each other. मनोरंजन के समय जानवर पानी तथा मिट्टी में खेलते थे तथा एक-दूसरे के साथ अपनी बातें तथा अनुभव बाँटा करते थे।

Question 3.
When did the animals show their anger?
जानवरों ने अपना क्रोध कब दिखाया?
Answer.
The animals showed their anger when they where tortured badly by the visitors.
लोगों (दर्शकों) द्वारा बहुत ज्यादा सताए जाने पर जानवरों ने अपना क्रोध जताया।

Question 4.
Who was Nivedita?
निवेदिता कौन थी?
Answer.
Nivedita was a nine-year-old school girl who went to visit the zoo with her school mates.
निवेदिता नौ वर्षीय स्कूली बालिका थी जो अपने स्कूल के मित्रों के साथ चिड़ियाघर की सैर के लिए गई थी।

Question 5.
How did the animals feel happy?
जानवरों को प्रसन्नता कैसे महसूस हुई?
Answer.
Animals felt happy after reading the message on the banner made by children.
जानवरों को बच्चों द्वारा बनाए गए बैनर पर लिखे संदेश को पढ़कर खुशी महसूस हुई।

Question 6.
Why did the cages look empty?
पिंजरे खाली क्यों नजर आ रहे थे?
Answer.
The cages looked empty because all the animals had gone on strike to show their anger.
जानवरों के हड़ताल पर जाने के कारण पिंजरे खाली नजर आ रहे थे।

D. Answer the following questions in 30 to 40 words.
निम्न प्रश्नों के उतर 30-40 शब्दों में दीजिए।
Question 1.
What did the animals do to teach a lesson to the children?
बच्चो को सबक सिखाने के लिए जानवरों ने क्या किया?
Answer.
The animals decided to go on strike to teach a lesson to the children. They did not come out of their cages to show their anger.
बच्चों को सबक सिखाने के लिए जानवरों ने हड़ताल पर जाने का निर्णय लिया। वे अपने पिंजरों से बाहर ही नहीं
निकले और इस प्रकार उन्होनें अपना क्रोध व्यक्त किया।

Question 2.
How could the animals come again in the open space of the cages?
जानवर अपने पिंजरों के खुले भाग में फिर से कैसे आ पाए?
Answer.
The animals felt very happy after reading the message written on the banner prepared by children. They felt that children love them and care for them. After seeing their love and concern all the animals came in the open space of the cages.
बच्चों द्वारा तैयार किए गए बैनर पर लिखे संदेश को पढ़कर जानवरों को बहुत अच्छा महसूस हुआ। उन्हें लगा कि बच्चों को उनसे प्यार है और वे उनकी परवाह करते हैं। बच्चों का प्यार देखकर सभी जानवर अपने पिंजरों के खुले
भाग में फिर आ गए।

Activity – II
A. Fill in the blanks with the suitable words from the box below.
delighted, tease, asleep, flock, spend
I. It is very bad to ………. anyone.
II. You should ………. your spare time in drawing pictures.
III. He saw a ………. of sheep in the village yesterday.
IV. My son was ………. to find ice-cream.
V. Children thought that all the animals of the zoo were
Answer.
I. tease,
II. spend
III. flock
IV. delighted
V. asleep.

B. Match the following words in column ‘A’ with their meanings in column ‘B’.
RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 2 Animal's Strike 1
Answer.
RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 2 Animal's Strike 2

C. Add ‘ing’ to the following words.
I. Run
II. Care
III. Put
IV. Roll
V. Loll
VI. Clap
VII. Yell
VIII. Chat
IX. Whip
X. Tease
Answer.
I. Running
II. Caring
III. Putting
IV. Rolling
V. Lolling
VI. Clapping
VII. Yelling
VIII. Chatting
IX. Whipping
X. Teasing

Activity – III
Read the following sentences carefully.
I. The match will start at 5 p.m. We ought to reach the playground at 4.30 p.m.
II. You are very weak. You ought to take a balanced diet.
We use ought to’ when we think we have a moral duty to do something.
It shows that some action would be right or sensible in a situation.

A. Rewrite the following sentences using ‘ought’ to’:
I. You should take care of your health.
II. You should not tease the animals in the zoo.
III. Everyone should send the girls to school.
IV. The building is damaged. It should be repaired.
V. You should keep your house clean.
Answer.
I. You ought to take care of your health.
II. You ought not tease animals in zoo.
III. Everyone ought to send the girls to school.
IV. The building is damaged. It ought to be repaired.
V. You ought to keep your house clean.

B. Complete the sentences using ‘ought to’:
I. Deepawali is coming soon. You ……….
II. Your sari is very dirty. You ………
III. Your labours look tired. They
IV. The rose plant is drying up. You ……….
V. Shanu has been eating too many sweets. She …….
VI. Your hand writing is very bad. You ………
Answer.
I. Deepawali is coming soon. You ought to clean your home.
II. Your sari is very dirty. You ought to dry clean it.
III. Your labours look tired. They ought to be given off.
IV. The rose plant is drying up. You ought to water it.
V. Shanu has been eating too many sweets. She ought to stop it.
VI. Your hand writing is very bad. You ought to practise very much.

C. Either ………. Or.
Read the following sentences:
Example: Adhi Shri is either a teacher or a doctor.
Join the following sentences using “either …………. or’
I. You can go by bus. You can go by train.
II. You or he will be selected for the championship.
III. Ojasvi can take part in dance. Ojasvi can take part in song.
IV. She can read English. She can read French.
V. Raju went to the market. Raju went to the cinema.
VI. Saroj is a principal. Indra is a principal.
VII. She drinks tea. She drinks coffee.
VIII. Renu broke the window glass. Raju broke the window glass.
IX. Jai would be sent to fetch milk. Sandeep would be sent to fetch milk.
Answer.
I. You can either go by bus or by train.
II. Either you or he will be selected for the championship.
III. Ojasvi can take part either in dance or in song.
IV. She can read either English or French.
V. Either Raju went to the market or to the cinema.
VI. Either Saroj Indra is a principal.
VII. Either she drinks tea or coffee.
VIII. Either Renu or Raju broke the window glass.
IX. Either Jai or Sandeep would be sent to fetch milk.

Activity – IV
A. The teacher will recite the poem and students will follow.
At the zoo we saw a bear
He had long, dark fuzzy hair We saw a lion in a cage
He was in awful rage We saw the big long-necked giraffe
And the silly monkeys made us laugh,
But my favourite animal at zoo is the elephant, what about you?

B. Which of the underlined letters have a different sound.
Question 1.
A. lunch
B. fetch
C. stomach
D. change

Question 2.
A. loud
B. around
C. about
D. thought

Answer.
1. C. stomach
2. D. thought

Activity-V
Question 1.
You have returned home after visiting a zoo. You have enjoyed watching the animals in the zoo. Write a diary note expressing your feelings.
You may use the following hints in your diary writing:
Name of the zoo Day of the visit Names of the animals, birds you saw there
The voice you gave to the animals
How you felt when you saw the animals and birds, etc.
Answer.
Dear Diary,
It was a very wonderful event which I want to share with you. We went to Kamla Nehru zoo. It was full of animals of different types. My mother took us on Sunday. It was a pleasant day. Out of different animals I saw, gibbon and bear I liked most. They all were looking very cute and innocent. It appeared as if I have come in small jungle with lion roaring and monkeys chattering. I saw different birds too. The pelican and heron were awesome. I did not give animals anything to eat as it was instructed on their cages. When I saw them I felt why some people torture them. They are so innocent. I will never do! I promise to you—Time to sleep. Good night.

Animal’s Strike Additional Questions And Answers

A. Tick the correct alternative.
सही विकल्प पर निशान लगाइए।
Question 1.
Where did the animals assemble everyday?
(a) In lion’s cage
(b) In the garden area
(c) In the meeting room
(d) Around a pond, in the middle of the zoo
जानवर प्रतिदिन कहाँ एकत्रित होते थे?
(अ) शेर के पिंजरे में।
(ब) बगीचे में
(स) मीटिंग – कक्ष में
(द) चिड़ियाघर के मध्य स्थित तालाब के पास

Question 2.
Who was surprised at sudden change of stopping the meeting activity?
(a) Huttu
(b) Kalu
(c) Hallu
(d) tiger
मनोरंजक गतिविधियों में भाग न लेने के परिवर्तन पर कौन आश्चर्यचकित था?
(अ) हुत्तू
(ब) कालू
(स) हल्लू
(द) बाघ

Question 3.
What did some people look at with greed?
(a) skin
(b) tusks
(c) tail
(d) eyes
लोग ललचायी नजरों से किस ओर देखते थे?
(अ) खाल |
(ब) हाथी-दाँत
(स) पूँछ।
(द) आँखें

Question 4.
Who was fed with potatoes?
(a) Kalu
(b) Rangu
(c) Motu
(d) Hallu
किस जानकर को आलू खिलाया गया था?
(अ) कालू
(ब) रंगू
(स) मोटू
(द) हल्लू

Question 5.
Whose friend was shifted to another zoo?
(a) Rangu
(b) Kalu
(c) Hallu
(d) Huttu
किसके मित्र को अन्य चिड़ियाघर भेज दिया गया था?
(अ) रंगू ।
(ब) कालू
(स) हल्लू
द) हुत्तू

Question 6.
Who gave the idea of going on a strike?
(a) Kalu
(b) Motu
(c) Huttu
(d) tiger
हड़ताल पर जाने का सुझाव किसका था?
(अ) कालू
(ब) मोटू
(स) हुत्तू
(द) बाघ

Question 7.
On which day animals go for stike?
(a) Saturday
(b) Sunday
(c) Monday
(d) Tuesday
जानवार हड़ताल पर किस दिन गए?
(अ) शनिवार
(ब) रविवार
(स) सोमवार
(द) मंगलवार

Question 8.
Who guessed the right reason of animals not coming out?
(a) Shelly
(b) Pinky
(c) Nivedita
(d) Seema
किसने जानवरों के बाहर न आने का सही अंदाजा लगाया?
(अ) शैली
(ब) पिंकी
(स) निवेदिता
(द) सीमा

Question 9.
What did children prepare to show their love for animals?
(a) Cake
(b) Poster
(c) Dance
(d) Banner
अपना प्रेम दिखाने के लिए बच्चों ने क्या तैयार किया?
(अ) केक
(ब) पोस्टर
(स) नृत्य ।
(द) बैनर

Question 10.
How did animals feel after reading the banner?
(a) Much better
(b) Sad
(c) Annoyed
(d) Angry
बैनर पढ़ने के बाद जानवरों को कैसा महसूस हुआ?
(अ) काफी बेहतर
(ब) उदास
(स) क्रोधित
(द) गुस्सा

Answer.
1. (d)
2. (a)
3. (b)
4. (b)
5. (c)
6. (c)
7. (b)
8. (c)
9. (d)
10. (a)

B. Answer the following questions in one sentence.
निम्न प्रश्नों के उत्तर एक वाक्य में दीजिए।
Question 1.
Who suggested to talk over the problems with one another?
अपनी समस्याओं को एक-दूसरे से बाँटने का सुझााव किसने दिया?
Answer.
Huttu, the owl suggested to talk over the problems with one another.
अपनी समस्याओं को एक-दुसरे से बाँटने का सुझाव हुत्तू उल्लू ने दिया।

Question 2.
What was the name of the elephant?
हाथी का नाम क्या था?
Answer.
The elephant’s name was Motu.
हाथी का नाम मोटू था।

Question 3.
Who was made angry by throwing stones?
किस जानवर को पत्थर फेंककर क्रोधित किया जाता था?
Answer.
The tiger was made angry by throwing stones.
बाघ को सोता देख पत्थर फेंककर क्रोधित किया जाता था।

Question 4.
Who was fed with bread?
किस जानवर को ब्रेड (डबल-रोटी) खिलाई गई थी?
Answer.
Kalu, the bear, was fed with bread.
कालू भालू को ब्रेड खिलाई गई थी।

Question 5.
“Things have really become worse.” Who said this?
स्थितियाँ सच में बिगड. गई हैं” यह किसने कहा?
Answer.
“Things have really become worse” was said by Huttu, the owl, sorrowfully.
स्थितियाँ सच में बहुत बिगड़ गई हैं, यह हुत्तू उल्लू ने दुखपूर्ण स्वर में कहा।

C. Answer the following questions in 20 to 30 words.
निम्न प्रश्नों के उत्तर 20-30 शब्दों में दीजिए।
Question 1.
What did all animals do when visitors had left?
सभी दर्शकों के चले जाने के बाद जानवर क्या किया करते थे?
Answer.
The animals of the zoo, after visitors had left, used to have fun in water, sand or merely by chit-chat around the pond situated in the middle of the zoo. सभी दर्शकों के चले जाने के बाद जानवर पानी तथा मिट्टी में खेलकर तो कभी एक-दूसरे से गपशप करके मजे किया करते थे। वे ये मजे चिड़ियाघर के मध्य स्थित तालाब के पास किया करते थे।

Question 2.
Why did animals prefer being left alone from last few days?
पिछले कुछ दिनों से जानवरों ने अकेला रहना क्यों शुरू कर दिया था?
Answer.
The animals had started to be in their cages rather than enjoying fun time as they were teased by the visitors.
पिछले कुछ दिनों से जानवरों ने अकेला रहना इसलिए शुरू कर दिया था क्योंकि सभी दर्शक उन्हें परेशान करते
तथा चोट पहुँचाते थे।

Question 3.
How did children make animals happy?
बच्चों ने जानवरों को कैसे प्रसन्न किया।
Answer.
To make animals happy, children painted a banner with the message, “We love you, animals. We will never tease you again” and carried it from one cage to another.
बच्चों ने एक बड़ा सा बैनर जिस पर लिखा था — “हम तुमसे प्यार करते हैं, जानवरों। अब हम तुम्हें कभी नहीं सताएँगे”, बनाकर, उसे सभी पिंजरों के पास जा कर सभी जानवरों को प्रसन्न किया।

D. Answer the following questions in 40 to 50 words.
निम्न प्रश्नों के उत्तर 40-50 शब्दों में दीजिए।
Question 1.
What did Huttu say when all animals stopped gathering for fun activity?
हुत्तू ने सभी जानवरों से क्या कहा जब उन्होने मनोरंजन हेतु इकट्ठा होना बंद कर दिया?
Answer.
Huttu said, “we must not hide anything from each other. Why are we neglecting each other? We should talk about our problems or else how shall we find solutions to them?
” हुत्तू ने कहा, “हमें एक-दूसरे से कुछ नही छिपाना चाहिए। हम एक-दूसरे को क्यों अनदेखा कर रहे हैं? हमें अपनी
समस्याओं के बारे में बात करनी चाहिए अन्यथा हम उन्हें सुलझाएँगे कैसे?”

Question 2.
How did Nivedita and her friends show their concern for animals?
निवेदिता और उसके मित्रों ने जानवरों के प्रति अपना स्नेह कैसे दर्शाया,
Answer.
Nivedita and her friends spent their spare time in painting a big banner which read, “we love you animals. Well never tease you again.” They carried this banner to the zoo from one cage to another to show their love and concern to animals. निवेदिता और उसके मित्रों ने अपने अतिरिक्त समय में एक बहुत बड़ा बैनर बनाया जिस पर लिखा था – “हम तुम्हें प्यार करते हैं, जानवरों। हम तुम्हें कभी नहीं सताएँगे।” इस बैनर को लेकर वे सभी जानवरों के पिंजरे के पास गए। इस तरह उन्होंने अपना स्नेह दर्शाया।

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.