RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 10 The Glory of Rajasthan

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 10 The Glory of Rajasthan, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 10 The Glory of Rajasthan pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Chapter 10 The Glory of Rajasthan book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board Solutions for Class 8 English Chapter 10 The Glory of Rajasthan

About the Poem
The poet has great love for his motherland, Rajasthan. He gives many points on which he has a strong liking for the motherland. The golden sands, forests, palaces, loyal people who are also bold and brave, the joint families, rich and colourful culture, fairs, festival, spirituality and peace are, strongly loved by the poet about his motherland, Rajasthan.

Summary of the Poem
The poet says that he was born on the land where the jewellery is of silver, the sand is golden, full of culture. He was borm in the royal land which is full of stories of which everyone reads in the books, where the loyalty of people is not sold for a few coins. A place where the attitude of people is bold and caring, old people are given due respect who scold with the feeling of love हैं and affection which keeps the family together. A place where there are so many unsaid secrets of holy spirits, where the poet gets emotional even in the memory, a place which is full of many forts and palaces, a place which has rich culture with So many festivals. A place where so many great warriors were bom to fight bravely just to keep their words. A place where the life is peaceful, pleasant and pure, a place whose story he will love to tell. And that place is Rajasthan.

कविता के बारे में
कवि अपने मातृभूमि, राजस्थान, से बहुत प्रेम करता है। इसके पक्ष में वह अनेक बिंदु देता है जिनके आधार पर उसे अपनी मातृभूमि अत्यंत प्रिय है। सुनहरी रेत, किले, महल, ईमानदार लोग जो बहादुर भी हैं, संयुक्त परिवार, समृद्धि एवं रंगों से लोग जो बहादुर भी हैं, संयुक्त परिवार, समृद्धि एवं रंगों से ऐसे ही बिंदु है जो कवि अपनी मातृभूमि के बारे में बहुत पसंद करता है।

कविता का सार
कवि कहते हैं कि उनका जन्म ऐसी धरती पर हुआ था जहां चांदी के आभूषण होते हैं, जहां सुनहरी रेत है, ऐसा स्थान जहां समृद्ध संस्कृति है, जिसके राजाओं की कहानी सब किताबों में पढ़ते हैं, जहां थोड़े से फायदे के लिए अपनी निष्ठा को चंद सिक्कों में नहीं बेचा जाता। ऐसा स्थान जहां बड़े अपने छोटों का ध्यान रखते हैं, निडरे होते हैं, जहां वृद्धों को आदर दिया जाता है जो प्रेम भरी भावना से डांटते भी ताकि परिवार जुड़ा रहे। ऐसा स्थान जहां पवित्र आत्माओं के अनेक अनकहे किस्से कहे जाते हैं, ऐसा स्थान जहां का जिक्र होते ही कवि भावुक हो जाते हैं। ऐसा स्थान जहां अनेक किले और महल है, जिसकी समृद्ध संस्कृति है, जहां अनेक त्यौहार मनाए जाते हैं। ऐसा स्थान जहां अनेक महान योद्धाओं ने जन्म लिया और केवल अपने वचन की पूर्ति के लिए युद्ध भूमि में बहादुरी से लड़े। ऐसा स्थान जहां जीवन शांतिपूर्ण तथा पवित्र है, जिस की कहानी वह (कवि) हर किसी को सुनाना चाहेगा। वह स्थान और कोई नहीं राजस्थान है।

RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 10 The Glory of Rajasthan 1
RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 10 The Glory of Rajasthan 2

Glossary
Jewels       : precious stones
Unfold       : disclose, open
Loyalty       : faithfulness
Spirits        : feelings, state of mind
Warriors    : soldiers, brave fighters
Vigorously : powerfully, with great efforts

The Glory of Rajasthan Textbook Questions Solved

Activity – I
A. Answer the following questions.
निम्न प्रश्नों के उत्तर दीजिए।
Question 1.
Where was the poet born?
कवि का जन्म कहां हुआ था?
Answer.
The poet was born in Rajasthan
कवि का जन्म राजस्थान में हुआ था।

Question 2.
In the poem ‘A Place’is mentioned several times. What does it refer to?
कविता में ष्ट। संबमष्ठ कई बार आया है। यह किसके लिए आया है?
Answer.
In the poem ‘A place’ refers to Rajasthan, where the poet was born.
कविता में “A place’ राजस्थान के लिए प्रयोग किया है, जहां कवि का जन्म हुआ था।

Question 3.
What quality of old people are described in the poem?
कविता में वृद्धों के किन गुणों को बताया गया है?
Answer.
In the poem old people scold on mistakes of the younger ones and keep their families together with lots of love and affection.
कविता में वृद्ध अपने छोटों को गलतियों पर डाँटते हैं तथा अपने प्यार और स्नेह से परिवार को जोड़े रखते हैं।

Question 4.
Why did great warriors fight in the battlefields according to the poet?
कवि के अनुसार महान योद्धा युद्धक्षेत्र में क्यों लड़े?
Answer.
According to the poet, great warriors fought in the battlefields just to keep their words.
कवि के अनुसार महान योद्धा केवल अपने वचन की पूर्ति के लिए युद्धक्षेत्र में लड़े।

Question 5.
Do you think that the poet is away from his motherland? Select such lines for the poem.
क्या आपको लगता है कि कवि अपनी मातृभूमि से दूर है? कविता से ऐसी पंक्तियाँ चुनिए।
Answer.
Yes, the poet is away from his motherland. Such lines from the poem are
‘A place where I was born’
‘A place in whose memories…’
हां कवि अपनी मातृभूमि से दूर है। कविता से ऐसी पंक्तियाँ निम्न है —
‘A place where I was born’
‘A place in whose memories…’

B. Write if the sentence are True or False.
बताइए निम्न कथन सही है अथवा गलत।।
Question 1.
The poet was born in Punjab.
कवि का जन्म पंजाब में हुआ था।

Question 2.
Rajasthan is a place full of forts and palaces. ………
राजस्थान एक ऐसा स्थान हैं जो किलों और महलों से भरा है।

Question 3.
Jewels are made of gold. ……….
जेवरात सोने से बने हैं।

Question 4.
The role of elders is to keep the family discipline. ..
बड़ों की भूमिका परिवरिक अनुसाशन को कयाम रखना होता है।

Question 5.
People of Rajasthan are known for their bravery and self-respect. …
राजस्थान के लोग बहादुरी और अत्मसम्मान के लिए जाने जाते है।

Answer.
1. False
2. True
3. False
4. True
5. True.

C. Answer the following question.
निम्न प्रश्न का उत्तर दीजिए।
Question 1.
Make a list of all the qualities that Rajasthan is known for.
ऐसी सभी विशेषताओं की सूची बनाइए, जिनके लिए राजस्थान जाना जाता है।
Answer.
The qualities that Rajasthan is known for

  1. silver jewels,
  2. it’s royalty
  3. loyalty of its people,
  4. Forts and palaces
  5. many festivals,
  6. rich culture
  7. its peace and spirituality,
  8. great brave warriors
  9. purity,
  10. golden sands.

राजस्थान निम्न विशेषताओं के लिए जाना जाता है।

  1. चांदी के आभूषण
  2. राजसी ठाठ-बाट
  3. लोगों की निष्ठा
  4. किले तथा महल
  5. अनेक त्योहार
  6. समृद्ध संस्कृति
  7. शांति तथा आध्यात्मिकता
  8. महान बहादुर योद्धा
  9. पवित्रता
  10. सुनहरी रेत

Activity – II
A. Fill in the blanks with missing letter.
I. J_w_ls
II. Sp_r_ts
III. V_g_ro_sly
IV. Int_nti_n
V. Aff_ct_on
VI. C_ltur_
Answer.
I. jewels
II. spirits
III. vigorously
IV. intention
V. affection
VI. culture

B. Match the words in column ‘A’ with their opposite in column ‘B’.
RBSE Solutions for Class 8 English Chapter 10 The Glory of Rajasthan 3
Answer.
bold — coward
love — hate
loyalty — disloyalty
strong — weak
down — up
pleasant — unpleasant
pure — impure

Activity – III
Kanhaiyalal Sethia was a well-known Rajasthani and Hindi poet. His poetry shows his patriotic favour for Rajasthan. Two of these Rajasthani poem are world famous and have attained cult status. “Dharti Dhoran Ri” is recognised as the anthem of Rajasthan. Read some of the famous lines and enjoy its beauty.

“Dharti dhora ri, O dharti dhoran ri
Aa to surga ne sarmave
in par dev raman ne aave,
In ro jas nar naari gaave,
Dharti dhoran ri,
O Dharti dhoran ri.”

Activity – IV
Question 1.
Make a list of famous emperors and their forts/palaces. Also mention their special qualities.
Answer.
List of some famous Kings and their forts/palaces and their special qualities:

KingFort/palaces and quality
Raja Mansingh-I and Sawai Jai SinghAmber Fort, its architecture, Earlier it was the capital of Rajasthan.
ChauhansRanthambore Fort (Its name came from the hills thanbore on which the fort is situated and Ran in the nearby hill)
Rawal JaisalJaisalmer Fort (One of the largest forts in the world, it’s also known as “Golden Fort”)
Rao JodhaMehrangarh Fort (One of the largest forts in India. It has seven gates)

The Glory of Rajasthan Additional Questions And Answers

A. Tick the correct alternative.
सही विकल्प पर निशान लगाइए।
Question 1.
The poet was born in a place where jewels of ……….were found.
(a) silver
(b) gold
(c) diamond
(d) iron
कवि का जन्म ऐसी जगह हुआ था जहां आभूषण ………. के होते हैं।
(अ) चांदी
(ब) सोने
(स) हीरे
(द) लोहे

Question 2.
The sand in Rajasthan is……….. coloured.
(a) wet
(b) dry
(c) silver
(d) gold
मिटी ………. है।
(अ) गीली
(ब) सूखी
(स) चाँदी की तरह
(द) सुनहरी

Question 3.
Rajasthan is a place where ………. is not sold for a few coins.
(a) people
(b) loyalty
(c) village
(d) animals
राजस्थान ऐसी जगह है जहाँ थोड़े सिक्कों की खातिर ………. नहीं बेची जाती।
(अ) लोग
(ब) निष्ठा
(स) गाँव
(द) जानवर

Question 4.
Rajasthan is known for its festivals, culture and …………
(a) sprituality
(b) religion
(c) people
(d) gold
राजस्थान अपने त्योहारों, संस्कृति और ………. के लिए जाना जाता है।
(अ) आध्यात्मिकता
(ब) धर्म
(स) लोग
(द) सोने

Answer.
1. (a)
2. (d)
3. (b)
4. (a)

B. Answer the following questions in one sentence.
निम्न प्रश्नों के उत्तर एक वाक्य में दीजिए।
Question 1.
How old people are treated in Rajasthan?
वृद्ध लोगों के साथ राजस्थान में कैसा व्यवहार किया जाता है?
Answer.
Old people are treated respectfully in Rajasthan.
राजस्थान में वृद्ध लोगों के साथ आदरपूर्वक व्यवहार किया जाता है।

Question 2.
According to the poem, how is life in Rajasthan?
कविता के अनुसार, राजस्थान में जीवन कैसा हैं?
Answer.
According to the poem life is peaceful, pleasant and pure in Rajasthan.
कविता के अनुसार राजस्थान में जीवन शांतिपूर्ण, सुखद तथा पवित्र है।

Question 3.
What is the attitude of elders?
बड़ों का रवैया कैसा है?
Answer.
The attitude of elders is bold but they are caring also.
बड़ों का रवैया निर्भीक है कितु वे देखभाल भी करते हैं।

Question 4.
How is Rajasthan’s culture?
राजस्थान की संस्कृति कैसी है?
Answer.
Rajasthan culture is rich and colourful.
राजस्थान की संस्कृति समृद्ध तथा रंगों से परिपूर्ण है।

Question 5.
Which metal is used to make jewels?
आभूषण बनाने में कौन सी धातु का प्रयोग किया जाता है?
Answer.
Silver is used to make jewels.
आभूषण बनाने में चांदी का प्रयोग किया जाता है।

C. Answer the following question in 40 to 50 words.
निम्न प्रश्न का उत्तर 40-50 शब्दों में दीजिए।
Question 1.
What makes Rajasthan special for the poet?
कवि के लिए कौन-सी विशेषताएं राजस्थान को खास (विशिष्ट) बनाती है?
Answer.
Rajasthan is very special for the poet as he was born there. Apart from this, the golden sands, beautiful forts, and palaces, loyalty and bravery of its people, rich and colourful culture with fairs, festivals and spirituality makes it more special for the poet.
राजस्थान कवि के लिए बहुत ही विशिष्ट है क्योंकि उसका जन्म वहां हुआ था। इसके अलावा सुनहरी रेत, सुंदर किले एवं महल, लोगों की बहादुरी एवं निष्ठा, समृद्ध तथा रंगों से परिपूर्ण संस्कृति, त्योहार, मेले तथा आध्यात्मिकती राजस्थान को कवि के लिए और विशिष्ट बनाती हैं।

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.