RBSE Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 5 The Purple Jar

हेलो स्टूडेंट्स, यहां हमने राजस्थान बोर्ड Class 10 English Supplementary Reader Chapter 5 The Purple Jar सॉल्यूशंस को दिया हैं। यह solutions स्टूडेंट के परीक्षा में बहुत सहायक होंगे | Student RBSE solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 5 The Purple Jar pdf Download करे| RBSE solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 5 The Purple Jar notes will help you.

Rajasthan Board RBSE Class 10 English Supplementary Reader Chapter 5 The Purple Jar

Gather chapter wise Rajasthan Board Class 10 English Solutions Study Material to score the highest marks in the final exam. Various chapters and subtopics are given clearly in RBSE Solutions Class 10 English Material. All the Rajasthan Board Class 10 English Chapter 5 The Purple Jar Questions with detailed answers are provided by subject experts.

The step by step Rajasthan Board RBSE Class 10 English guide will help you to enhance your skills in both English subject and grammar. Here, along with the subject knowledge, grammar knowledge also plays an important role. So, students should download Rajasthan Board Class 10 English Solutions and read it to attempt all the questions with 100% confidence.

Textbook Questions Solved

Comprehension

A. Tick the correct alternative :

Question 1.
If Rosamond had money, what would she want to buy?
(a) roses
(b) boxes
(c) purple flower-pots
(d) all the three
Answer.
(d)

Question 2.
What was the profession of Mr. Sole?
(a) chemist
(b) shoemaker
(c) teacher
(d) milliner
Answer.
(b)

Question 3.
Rosamond asked her mother to lend her a
(a) flower pot
(b) vase
(c) shoe
(d) bowl
Answer.
(d)

Question 4.
Rosamond believed that the purple flower vase would look good on………..
(a) windows
(b) the stairs
(c) the chimney-piece
(d) the door
Answer.
(c)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F) :

Question 1.
Rosamond desired to buy everything she saw in the market.
Answer.
True

Question 2.
Mr. Sole, the shoemaker had no customers in his shop.
Answer.
False

Question 3.
It was Rosamond’s mother who went out to buy the Purple Jar.
Answer.
False

Question 4.
The Purple Jar contained a fine odoured liquid inside it.
Answer.
False

Question 5.
Rosamond’s shoes could not last very
Answer.
True

C. Answer the following questions in about 20 25 words each :

Question 1.
Who was Rosamond and where was she walking?
रोजमोंड कौन थी और वो कहाँ घूम रही थी?
Answer.
Rosamond was a seven-year-old girl who was walking in the streets of London.

रोजमोंड एक सात वर्ष की लड़की थी जो लंदन की सड़कों पर घूम रही थी।

Question 2.
Who accompanied Rosamond? What did she see inside the milliner’s shop?
रोजमोंड के साथ कौन था? उसने मिलर की दुकान के अंदर क्या देखा?
Answer.
Rosamond was accompanied by her mother while walking in the streets of London. Inside the milliner’s shop, she saw ribbons, lace and festoons of artificial flowers.

लंदन की सड़कों पर चलते हुए रोजमोंड अपनी माँ के साथ थी। मिलर की दुकान के अंदर उसने रिबन, फीते और कृत्रिम फूलों के गुच्छे देखे।

Question 3.
Why did Rosamond and her mother have to wait at Mr. Sole’s shop?
रोजमोंड और उसकी माँ को श्री सोल की दुकान पर इंतजार क्यों करना पड़ा?
Answer.
When Rosamond and her mother reached Mr. Sole’s shop, there were many customers at the shop. So, they had to wait at the shop for some time.

जब रोजमोंड और उसकी माँ श्री सोल की दुकान पर गई, तो दुकान में बहुत सारे ग्राहक थे। इसलिए, उन्हें कुछ समय के लिए दुकान पर इंतजार करना पड़ा।

Question 4.
Why did Rosamond’s father refuse to take her along with him?
रोजमोंड के पिता ने उसे साथ ले जाने से इनकार क्यों किया?
Answer.
Rosamond’s father and brother were going to a glass-house which she had long wished to see. But when she started to walk, her worn-out shoe dropped off. She put it again and started walking dragging her shoe, which was not liked by her father and hence he refused to take her with him.

रोजमोंड के पिता और भाई एक गिलास हाउस जा रहे थे, जिसे वह लंबे समय से देखना चाहती थी। लेकिन जब वह चलने लगी, तो उसका पहना हुआ जूता गिर गया। उसने इसे फिर से पहना और जूते घिसट कर चलना शुरू कर दिया, जिसे उसके पिता ने पसंद नहीं किया और इसलिए उसे अपने साथ ले जाने से इनकार कर दिया।

Question 5.
What did Rosamond see inside the jeweler’s shop?
रोजमोंड ने जौहरी की दुकान के अंदर क्या देखा?
Answer.
While walking in the streets of London with her mother, Rosamond saw inside the Jeweler’s shop varieties of baubles arranged in drawers behind glass.

अपनी माँ के साथ लंदन की सड़कों पर चलते हुए रोजमोंड ने ज्वैलर्स की दुकान के अंदर गिलास के पीछे दराज में व्यवस्थित विभिन्न छोटी-छोटी चीजें देखीं।

D. Answer the following questions in about 30 40 words each :

Question 1.
Why was Rosamond’s mother not buying anything from the market?
रोजमोंड की माँ बाजार से कुछ भी क्यों नहीं खरीद रही थी?
Answer.
While walking in the streets of London, Rosamond was very happy to see different sorts of things in shops. She wanted to have many things. But her mother was not buying them because they were not of any use for her. Moreover, she didn’t have enough money to buy all the things wanted by Rosamond.

लंदन की सड़कों पर चलते हुए, रोजमोंड दुकानों में विभिन्न प्रकार की चीजों को देखकर बहुत खुश थी। वह बहुत-सी चीजें लेना चाहती थी लेकिन उसकी माँ उन्हें नहीं खरीद रही थी क्योंकि वे उनके लिए किसी भी काम की नहीं थी। इसके अलावा, उनके पास रोजमोंड की पसंद की सभी चीजें खरीदने के लिए पर्याप्त पैसा नहीं था।

Question 2.
How did the purple jar lose its favour with Rosamond?
रोजमोंड का बैंगनी जार के प्रति मोह कैसे समाप्त हो गया?
Answer.
Rosamond was very excited to get the purple jar. She gathered flowers to put them into the jar. After some time she got it. She saw black and dark liquor in it. She poured it out and to her dismay, she found that the jar was no longer purple, instead it was a plain white jar. This disappointed her very much.

रोजमोंड बैंगनी जार पाने के लिए बहुत उत्साहित थी। उसने जार में डालने के लिए फूल इकट्ठे किए। कुछ समय बाद उसे जार मिल गया। उसने इसमें काले और गहरे रंग का तरल पदार्थ देखा। उसने इसे बाहर निकल दिया और यह देखकर निराश हो गई कि जार अब बैंगनी नहीं था, बल्कि यह एक सादा सफेद जार था। इससे उसे बहुत निराशा हुई।

Question 3.
Why did Rosamond want to buy a flower vase for herself?
रोजमोंड अपने लिए फूलदान क्यों खरीदना चाहती थी?
Answer.
There were a number of beautiful things in the market which attracted Rosamond. But the colourful flower pots attracted her the most. At her home she had a garden which had many flowers. She wanted to put flowers in the colourful flower pot. This is the reason that she wanted to buy a flower vase for herself.

बाजार में कई खूबसूरत चीजें थीं जो रोजमोंड को आकर्षित कर रही थीं। लेकिन रंगीन फूलदान ने उसे सबसे अधिक आकर्षित किया। उसके घर में एक बगीचा था जिसमें कई फूल थे। वह फूलों को रंगीन फूलदान में डालना चाहती थी। यही वजह है कि वह अपने लिए एक फूलदान खरीदना चाहती थी।

Question 4.
What was Rosamond’s reaction after seeing the chemist’s shop?
केमिस्ट की दुकान देखकर रोजमोंड की प्रतिक्रिया क्या थी?
Answer.
When Rosamond saw jars of different colours in the chemist’s shop, she was thrilled. She cried out of excitement, “Oh, mother! Oh! Look! look, Blue, green, red, yellow and purple! Oh, mamma, what beautiful things! Won’t you buy some of these?”

जब रोजमोंड ने केमिस्ट की दुकान में विभिन्न रंगों के जार देखे, तो वह बहुत खुश थी। वह उत्तेजना से चिल्लाई, “ओह, माँ! ओह! देखो! देखो, नीला, हरा, लाल, पीला और बैंगनी! ओह, माँ, कितनी सुंदर चीजें? क्या आप इनमें से कुछ खरीदेंगी नहीं?”

E. Answer the following questions in about 60 80 words each :

Question 1.
What did Rosamond’s father propose? Why was she left out?
रोजमोंडे के पिता ने क्या प्रस्ताव दिया? उसे छोड़ कर क्यों चले गए?
Answer.
Rosamond’s father proposed to take her with her brother to a glass house. In fact, she had long been wishing to visit a glass house. Her joy knew no bounds. She wore hat, gloves and worn-out shoes to go with her father. On the other side, her father was waiting for her at the hall door. When she walked downstairs to her brother and father, one of her shoes dropped off. She put it again and started walking slipshod. Her father noticed it. He did not like her walking with him slipshod. So he refused to take her with him to the glass-house.

रोजमोंड के पिता ने उसे उसके भाई के साथ एक ग्लास हाउस में ले जाने का प्रस्ताव रखा। वास्तव में, वह लंबे समय से ग्लास हाउस जाना चाहती थी। उसकी खुशी की कोई सीमा नहीं थी। उसने अपने पिता के साथ जाने के लिए टोपी, दस्ताने और पुराने जूते पहन लिए। उसके पिता हॉल के दरवाजे पर उसके लिए इंतजार कर रहे थे। जब वह अपने भाई और पिता की ओर जा रही थी तो उसका एक जूता गिर गया। उसने इसे फिर से पहना और टेढ़ा-मेढ़ा चलना शुरू कर दिया। उसके पिता ने यह देखा। उन्हें उसका टेढ़ा-मेढ़ा चलना पसंद नहीं आया। इसलिए उसने उसे अपने साथ ग्लास हाउस ले जाने से इनकार कर दिया।

Question 2.
Why did Rosamond decide to buy the purple jar instead of a new pair of shoes?
रोजमोंड ने जूते की एक नई जोड़ी के बजाय बैंगनी जार खरीदने का फैसला क्यों किया?
Answer.
Rosamond was enthralled to see the purple jar in the chemist’s shop. She craved to have that purple jar at all costs. Though she knew that her shoes were worn-out, had a hole which caused pain in her feet and would not last even for one month, yet she preferred to buy the purple jar because of her excitement. She lost her decision-making power in over excitement. However, she was a child of only seven years and was not able to make right choice. But she should at least have followed her mother’s advice. Her love for the jar compelled her to buy it instead of the shoes.

रोजमोंड केमिस्ट की दुकान में बैंगनी जार देखकर उत्साहित थी। वह हर कीमत पर वह बैंगनी जार लेना चाहती थी। हालाँकि वह जानती थी कि उसके जूते घिसे हुए थे, एक छेद था जिसके कारण उसके पैरों में दर्द हो रहा था और एक महीने तक भी नहीं चलने वाले थे, फिर भी वह अपनी उत्तेजना के कारण बैंगनी जार खरीदना चाहती थी। उसने अधिक उत्तेजना से निर्णय लेने की शक्ति खो दी। हालाँकि, वह केवल सात साल की बच्ची थी और सही विकल्प चुनने में सक्षम नहीं थी। लेकिन उसे कम से कम अपनी माँ की सलाह का पालन करना चाहिए था। जार के लिए उसके प्यार ने उसे जूते की जगह जार खरीदने के लिए मजबूर कर दिया।

Question 3.
Why did Rosamond feel uncomfortable inside Mr. Sole’s shop?
रोजमोंड ने श्री सोल की दुकान के अंदर असहज क्यों महसूस किया?
Answer.
Somehow Rosamond’s mother convinced Rosamond that at that time to buy a pair of shoes was more important than buying the jar. Reluctantly, Rosamond went to Mr. Sole’s shop. There were many customers at the shop. So they had to wait for some time there. The shop was black and dark and gave off pungent smell. It was the smell of new leather. Besides, she was still thinking about the purple jar. All these factors made Rosamond feel uncomfortable inside Mr. Sole’s shop.

किसी तरह से रोजमोंड की माँ ने उसे यह विश्वास दिला दिया कि उस समय उसके लिए जूतों की एक जोड़ी जार खरीदने से ज्यादा महत्वपूर्ण थी। अनिच्छा से, रोजमोंड श्री सोल की दुकान पर गई। दुकान में कई ग्राहक थे। इसलिए उन्हें कुछ समय तक इंतजार करना पड़ा। दुकान काली और अँधेरी थी और तीखी गंध आ रही थी। यह नए चमड़े की गंध थी। इसके अलावा, वह अभी भी बैंगनी जार के बारे में सोच रही थी। इन सभी कारणों से रोजमोंड श्री सोल की दुकान के अंदर असहज महसूस कर रही थी।

Activity

Question 1.
In pairs, argue in favour of or against the topic, “Rosamond was right in her decision to defy her mother.” Give logical and relevant reasons, and present your point of view to the class.
जोड़े में, इस विषय के पक्ष में या उसके खिलाफ बहस करें, “रोजमोंड अपनी माँ की बात न मानने के अपने फैसले में सही थी।” तार्किक और प्रासंगिक कारण बताएँ, और अपने दृष्टिकोण को कक्षा में पेश करें।
Answer.
Rosamond was right in her decision to defy her mother

For the motion
Rosamond was absolutely right in her decision to defy her mother. She was only a seven-year-old child. At this age, a child not only needs useful things but he/she also needs the things which are not useful for him/her but are the means of his/ her happiness. Her mother refused to buy all things that she craved for. They might be useless for her (a grown up person) but they would give more happiness to her than a pair of shoes. It is obligatory for parents to give toys to them because toys give much more pleasure to children than their costly clothes or shoes do. The purple jar was not useful from Rosamond’s mother’s point of view but she forgot that her thinking was self-centred. She did not want to spend money for the sake of her daughter’s pleasure. She was absolutely wrong at that point of time.

Against the motion
I think Rosamond was wrong. She should have obeyed her mother’s advice to buy the shoes. A mother always thinks and does good for her daughter or son. After all she has practical knowledge about life. Whatever she does, that would certainly be in favour of her child. Children often want those things which instantly can give pleasure to them but in the long run, they proved useless. If parents give many toys or playthings to their children, the children would spend all their time in playing because they feel very happy in doing so. They even will not want to go to school. Rosamond’s mother told her to buy a pair of shoes because shoes were more important for her than the purple jar. She knew it that her daughter had to bear with pain due to the worn-out shoes. The purple jar would give her pleasure only for few days but she had to suffer pain on feet due to wearing worn-out shoes for a month. Her mother told her frankly that she had no enough money to buy the both. A child cannot make right decisions. So he/she must follow his/her parents suggestion.

रोजमोंड अपनी माँ की बात न मानने के अपने फैसले में सही थी।

प्रस्ताव के पक्ष में
रोजमोंड अपनी माँ की अवहेलना करने के अपने फैसले में बिल्कुल सही थी। वह केवल सात वर्षीय बच्ची थी। इस उम्र में एक बच्चे को न केवल उपयोगी चीजों की जरूरत होती है, बल्कि उसे उन चीजों की भी जरूरत होती है जो उनके लिए उपयोगी न होकर भी उसकी खुशी का साधन हैं। उसकी माँ ने उन सभी चीजों को खरीदने से इनकार कर दिया, जो वह चाहती थी। वे उनके (एक बड़े हो चुके व्यक्ति) लिए बेकार हो सकती हैं, लेकिन वे उसे जूते की जोड़ी से अधिक खुशी देंगी।

माता-पिता के लिए उन्हें खिलौने ले देना अनिवार्य है क्योंकि खिलौने बच्चों को महँगे कपड़े या जूते से ज्यादा खुशी देते हैं। रोजमोंड की माँ के दृष्टिकोण से बैंगनी जार उपयोगी नहीं था, लेकिन वह भूल गई थी कि उनकी सोच स्व-केंद्रित थी। वह अपनी बेटी की खुशी के लिए पैसे खर्च नहीं करना चाहती थी। यह उस समय बिल्कुल गलत था।

प्रस्ताव के खिलाफ
मुझे लगता है कि रोजमोंड गलत थी। उसे जूते खरीदने के लिए अपनी माँ की सलाह का पालन करना चाहिए था। एक माँ हमेशा अपनी बेटी या बेटे के लिए अच्छा सोचती और करती है। आखिरकार उसके पास जीवन के बारे में व्यावहारिक ज्ञान है। वह जो भी करती है, वह निश्चित रूप से उसके बच्चे के पक्ष में होगा। बच्चे अक्सर उन चीजों को चाहते हैं जो उन्हें तुरन्त खुशी दे सकते हैं लेकिन लंबे समय में, वे बेकार साबित होते हैं। अगर माता-पिता अपने बच्चों को कई खिलौने या खेलने की वस्तुएँ देते हैं, तो बच्चे खेल में अपना समय बिताते हैं क्योंकि उन्हें ऐसा करने में बहुत खुशी होती है। वे स्कूल भी जाना नहीं चाहेंगे। रोजमोंड की माँ ने उन्हें जूते की एक जोड़ी खरीदने के लिए कहा था क्योंकि जूते उसके लिए बैंगनी जार की तुलना में अधिक महत्वपूर्ण थे। वह यह जानती थी कि घिसे हुए जूते के कारण उसकी बेटी को दर्द होता था। बैंगनी जार कुछ दिनों के लिए ही उसे खुशी देगा, लेकिन घिसा हुआ जूते पहनने के कारण एक महीने के लिए पैर में दर्द भुगतना पड़ा। उसकी माँ ने स्पष्ट रूप से कहा कि उनके पास दोनों चीजों को खरीदने के लिए पर्याप्त धन नहीं है। एक बच्चा सही निर्णय नहीं ले सकता इसलिए उसे अपने माता-पिता के सुझाव का पालन करना चाहिए।

All Chapter RBSE Solutions For Class 10 English Hindi Medium

All Subject RBSE Solutions For Class 10 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE Class 10 English Solutions in Hindi आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन solutions से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *