RBSE Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 11 The Imp and The Peasant’s Bread

हेलो स्टूडेंट्स, यहां हमने राजस्थान बोर्ड Class 10 English Supplementary Reader Chapter 11 The Imp and The Peasant’s Bread सॉल्यूशंस को दिया हैं। यह solutions स्टूडेंट के परीक्षा में बहुत सहायक होंगे | Student RBSE solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 11 The Imp and The Peasant’s Bread pdf Download करे| RBSE solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 11 The Imp and The Peasant’s Bread notes will help you.

Rajasthan Board RBSE Class 10 English Supplementary Reader Chapter 11 The Imp and The Peasant’s Bread

Gather chapter wise Rajasthan Board Class 10 English Solutions Study Material to score the highest marks in the final exam. Various chapters and subtopics are given clearly in RBSE Solutions Class 10 English Material. All the Rajasthan Board Class 10 English Chapter 11 The Imp and The Peasant’s Bread Questions with detailed answers are provided by subject experts.

The step by step Rajasthan Board RBSE Class 10 English guide will help you to enhance your skills in both English subject and grammar. Here, along with the subject knowledge, grammar knowledge also plays an important role. So, students should download Rajasthan Board Class 10 English Solutions and read it to attempt all the questions with 100% confidence.


Textbook Questions Solved

Comprehension

A. Tick the correct alternative:

The Imp And The Peasants Bread Questions And Answers Question 1.
Who stole the peasant bread?
(a) a neighbour
(b) an imp
(c) a farmer
(d) a child
Answer.
(b)

The Imp And The Peasant Bread Questions And Answers Question 2.
The imp changed himself into a
(a) farmer
(b) working man
(c) businessman
(d) devil
Answer.
(b)

The Imp And The Crust Question And Answer Question 3.
The peasant crushed the grain and made from it
(a) juice
(b) herbal drink
(C) vodka
(d) medicine
Answer.
(c)

The Imp And The Crust Questions And Answers Question 4.
The Devil ………….. the imp and forgave him for his former mistake.
(a) rebuked
(b) taught
(c) praised
(d) hated .
Answer.
(C)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F):

Question And Answer For The Imp And The Peasants Bread Question 1.
The peasant was sorry to lose his breakfast.
Answer.
True

Imp And The Peasant Bread Question 2.
The imp advised the peasant to sow corn on the hill.
Answer.
True

Imp And The Crust Question 3.
The peasant’s crop was burnt up by the sun
Answer.
False

Question 4.
The Devil came to the peasant’s house.
Answer.
True

Question 5.
The peasant shouted angrily at his wife.
Answer.
True

Question 6.
The peasant became good natured after drinking vodka.
Answer.
False

Question 7.
The imp mixed the blood of animals in the drink.
Answer.
False

C. Answer the following questions in about 20 25 words each:

Question 1.
How did the imp steal the peasant’s bread?
शैतान ने किसान की रोटी कैसे चुराई?
Answer.
Imp stole the peasant’s bread from his coat which he hid it under a bush when he was ploughing the field.
शैतान ने किसान की रोटी उसके कोट से चुराई, जिसे उसने खेत जोतते समय झाड़ियों में छिपा रखा था।

Question 2.
What did the peasant say when he lost his breakfast?
अपनी रोटी के खो जाने के बाद किसान ने क्या कहा?
Answer.
The peasant felt sorry to lose his breakfast. He wondered that it must be imp who had stolen the bread.
रोटी के खो जाने पर किसान ने दुख प्रकट किया। उसने आश्चर्य व्यक्त किया कि वह जरूर ही कोई शैतान रहा होगा, जिसने रोटी की चोरी की।

Question 3.
How many years did the devil give the imp to make things right ?
स्थितियों को ठीक करने के लिए राक्षस ने शैतान को कितने वर्ष का समय दिया?
Answer.
The devil gave three years to the imp to make things right or he will have him thrown into the holy water.
राक्षस ने शैतान की स्थितियों को ठीक करने के लिए तीन वर्षों का समय दिया। यह भी कहा कि ऐसा न करने पर वह उसे पवित्र जल में फेंक देगा।

Question 4.
What happened to the peasant’s crop in the first year?
किसान की फसल का प्रथम वर्ष में क्या हुआ?
Answer.
The peasant’s crop grew thick, tall and heavy with grain inspite of the dry years.
किसान की फसल मोटी, लंबी तथा भारी मात्रा में अन्न के रूप में उपजी, जबकि उस वर्ष सूखा पड़ा था।

Question 5.
What did the peasant do with the extragrain he had ?
किसान ने अपने अतिरिक्त अन्न का क्या किया?
Answer.
The peasant crushed the extra grain and made vodka from it on the guidance of the imp.
किसान ने अतिरिक्त अन्न की पेराई कराई तथा शैतान के निर्देशानुसार इससे बारीक बनाया।।

Question 6.
How did the peasant behave after having the first glass of vodka?
वोदका के प्रथम ग्लास के समाप्त करने के साथ ही किसान ने कैसा व्यवहार किया?
Answer.
The peasant spoke angrily to his wife when she splashed a glassful of vodka on the floor and made speeches full of lies.
किसान अपनी पत्नी पर क्रोधित हो उठा, जब उसने वोदका से भरा ग्लास पूरे फर्श पर बिखरा दिया। उसने बहुत सारी झूठी बातें भी की।

D. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
What did the peasant not understand when he lifted his coat?
जब किसान ने अपने कोट को उठाया, तो क्या नहीं समझ पाया?
Answer.
The peasant could not understand that he saw no one and yet someone has taken his bread from his coat which he hid under the bush. He thought it must be an imp who had stolen the bread.
किसान यह नहीं समझ पाया कि उसने जब किसी को भी वहाँ आसपास नहीं देखा तो फिर कोट में | रखी रोटी जो उसने झाड़ियों में छुपा रखा था, किसने लिया? उसने यह सोचा कि वह जरूर कोई शैतान | ही रहा होगा जिसने उसकी रोटी चुराई।

Question 2.
What happened when the imp advised the peasant to sow the corn on the hill?
जब शैतान ने किसान को पहाड़ी पर मक्का रोपने के लिए कहो, तो क्या हुआ?
Answer.
When the imp advised the peasant to grow the corn on the hill, it grew finer and had more grain to spare than others. The wet summer had beaten down other’s corn.
जब शैतान ने किसान को पहाड़ी पर मक्का उगाने की सलाह दी, तो दूसरों की अपेक्षा उसकी मक्के की फसल बहुत अधिक मात्रा में हुई। आर्द्र गरमी में दूसरों के मक्के से फसल को नष्ट कर दिया।

Question 3.
How did the peasant behave when his wife fell and a glassful splashed on to the floor?
जब उसकी पत्नी गिर गई तथा वोदका से भरा हुआ ग्लास पूरे फर्श पर फैल गया तब किसान ने कैसा व्यवहार किया?
Answer.
The peasant behaved in a very disgustful manner. He angrily called her foolish woman and careless creature when she fell against the table and a glassful splashed on to the floor.
किसान ने बहुत ही घृणित तरीके से व्यवहार किया। जब उसकी पत्नी मेज से टकराकर गिर गई तथा वोदका से भरा ग्लास पूरे फर्श पर बिखर गया तो उसने अपनी पत्नी को क्रोधित होकर मूर्ख तथा असभ्य जीव की संज्ञा दी।

Question 4.
How did the peasants behave after having had their third glass of drink?
शराब का तीसरा ग्लास लेने के बाद किसानों ने कैसा व्यवहार किया?
Answer.
The moment peasants had their third glass of drink they started behaving like animals. They made strange noises and shouted without knowing why, and did not listen to one another.
जब किसानों ने तीसरा ग्लास लिया तो वे जानवरों की तरह व्यवहार करने लगे। वे विचित्र प्रकार की आवाजें निकालने लगे तथा बिना प्रयोजन के चिल्लाने लगे। कोई एक-दूसरे की नहीं, सुन रहा था।

Question 5.
What was the imp’s answer when the Devil asked him about mixing the blood of animals in the drink?
जब राक्षस ने शैतान से शराब में जानवरों का रक्त मिलाए जाने के विषय में पूछा तो उसका क्या उत्तरे था?
Answer.
The imp confirmed the Devil that he did not mix blood of animals in the drink. Instead he made sure that peasant had more corn than he needed. This made the peasant to divert from his real and simple living to yearned pleasure.

शैतान ने राक्षस को यह आश्वस्त किया कि उसने शराब में जानवरों का रक्त नहीं मिलाया। इसके बजाए उसने यह सुनिश्चित किया कि किसान को उसकी आवश्यकता से अधिक मक्का प्राप्त हो। इसने उसके वास्तविक तथा सादगीपूर्ण जीवन को आनंदपूर्ण जीवन की उत्कंठा की तरफ उन्मुख किया।

E. Answer the following questions in about 60 80 words each:

Question 1.
What lesson does the story teach you?
यह कहानी आपको कौन-सी सीख देती है?
Answer.
The story portrays a true nature of man. It has a deep meaning which narrates that a man is satisfied when he is poor and is contented with all he possessed. The moment he has excess of wealth, he loses the true value of his wealth and give in to vice. He goes beyond the limits to seek pleasure out of it. The story not only amuses us but it also guides us against the danger of alcohol consumption.

यह कहानी मनुष्य के वास्तविक स्वभाव का चित्रण करती है. इसका बहुत ही गहरा अर्थ है। यह कहानी इस बात का वर्णन करती है कि एक व्यक्ति जब गरीब होता है तो उसके पास जो कुछ भी होता है, उससे संतुष्ट होता है। जब उसके पास धन की अधिकता हो जाती है, तो वह अपने धन को वास्तविक मुल्य को। भूल जाता है तथा इसका व्यय व्यसन पर कर देता है। इससे जीवन का आनंद प्राप्त करने के लिए वह अपनी सीमाओं को भी भूल जाता है। यह हमारा केवल मनोरंजन ही नहीं करती बल्कि शराब के सेवन से होने वाले खतरों के प्रति सावधान भी करती है।

Question 2.
How did the imp succeed in his plan to corrupt the gentle peasant?
एक सज्जन किसान को भ्रष्ट करने में शैतान किस प्रकार से सफल हुआ?
Answer.
The imp gets success in his plan to corrupt the gentle peasant by providing him more of wealth than he actually needed. He advised him to grow corn on damp place and on hill for two years respectively. This gave him thick, tall, heavy and finer grain in an abundant quantity to spare. He then guided the peasant to crush the spare grain to make vodka which made him a filthy man.

शैतान, किसान को उसकी जरूरत से ज्यादा धन उपलब्ध कराकर उसको भ्रष्ट करने की योजना में सफल रहा। उसने किसान को दो वर्षों तक ठंडे स्थान तथा पहाड़ी पर मक्का उपजाने की सलाह दी। इसके कारण उसे मोटा, लंबा अधिक तथा उत्कृष्ट मक्का बड़े पैमाने पर प्राप्त हुआ। उसने किसान को अतिरिक्त मक्के को पीसकर वोदका बनाने की सलाह दी, जिसने उसे गंदा आदमी बना दिया।

Question 3.
“The blood of wild animal is always present in men”. Explain.
‘मनुष्य में जानवरों का रक्त हमेशा मौजूद रहता है।’ इस कथन का वर्णन कीजिए।
Answer.
The blood of wild animals is always in men means that as long as men have only as much as he needed, he remains contented and confined to his limits. But the moment men have spare wealth, he outrageously spoils all relations in a search of artificial amusement which last only for a short span of time but leaves a very deep effect on oneself and people around.

मनुष्य के जीवन में जानवरों का रक्त हमेशा होता है-इसका तात्पर्य यह है कि जिस समय तक व्यक्ति को उसकी आवश्यकता के अनुरूप धन होता है, वह संतुष्ट तथा अपनी सीमाओं में रहता है, लेकिन जिस वक्त उसके पास अतिरिक्त धन आ जाता है, तो वह बड़े ही घृणित तरीके से कृत्रिम मनोरंजन की चाह में अपने रिश्तों को खत्म कर डालता है। यह क्षणिक होता है, किंतु यह उसके तथा उसके आसपास के लोगों पर बड़ा गहरा प्रभाव डालता है।

Activity

Question 1.
Do you think that the peasants behaved like animals due to the effect of alcohol? If yes, discuss the harmful consequences of excessive consumption of alcohol on human body.
क्या आप सोचते हैं कि किसानों ने शराब के प्रभाव के कारण जानवरों के जैसा व्यवहार किया? यदि हाँ, तो मानव शरीर पर अत्यधिक शराब के पीने से हानिकारक कुप्रभावों पर चर्चा कीजिए।
Answer.
Yes, it is only the effect of the vodka which made the peasants bewildered. The alcohol made them unconscious and turned them into a beast. Intake of alcohol on a regular routine or too much occasionally takes a serious toll an our health. It interferes with the functioning of our brain with loss of memory, capacity to retain and interpret. It may cause heart attacks, strokes, liver related diseases, inflammation and swelling of blood vessels, weaken the immune system with further degradation of human body. It not only affects our health but also destroys the close and cordial relations between human beings. It has a very bad effect on society.

हाँ, यह वोदका का ही प्रभाव था कि किसान। किंकर्तव्यविमूढ़ हो गए। शराब ने उन्हें अचेत कर दिया और वे नरपशु बन गए। नियमित रूप से शराब का सेवन करने अथना कभी-कभार अत्यधिक मात्रा में शराब का सेवन करने से हमारे शरीर पर गंभीर प्रभाव पड़ता है। यह मस्तिष्क की कार्यप्रणाली को रोकता है, स्मृति का लोप करता है तथा शरीर की क्षमता को प्रभावित करता है।

All Chapter RBSE Solutions For Class 10 English Hindi Medium

All Subject RBSE Solutions For Class 10 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE Class 10 English Solutions in Hindi आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन solutions से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.