RBSE Class 8 English Vocabulary Odd Words

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Vocabulary Odd Words, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Vocabulary Odd Words pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Vocabulary Odd Words book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Vocabulary Odd Words

इस तरह के प्रश्न में प्राय: तीन शब्द एक ही क्षेत्र (field) या व्यवसाय (profession) या वर्ग (Category) या समूह (class) के होते है तथ एक शब्द बीनन (Odd) होता है

पाठ्यपुस्तक से लिये गये कुछ महत्त्वपूर्ण एक ही category के शब्द

  1. Chittor, Mewar, Maharana Pratap
  2. Animals, elephant, bear
  3. Birds, owl, parrot
  4. Family, brother, sister
  5. School, student, teacher
  6. Village, villagers, fields
  7. Forest, trees, bushes
  8. Satchel, books, notebooks
  9. Army, battalion, soldiers
  10. Body, mind, heart
  11. Soul, spirituality, god
  12. King, Prime Minister, Minister
  13. Thief, robber, cheat
  14. Investigation, inspector, police
  15. Film, song, story
  16. Bank, manager, accountant
  17. Computer, monitor, mouse
  18. Mind, reason, though
  19. Nature, mountains, rivers
  20. Rivers, streams, ponds
  21. Cows, buffaloes, goats

Exercise: 1

(Based on the textbook)
Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following is not related to school?
(a) Student
(b) Teacher
(c) Mid Day Meal
(d) Airplane
Answer:
(d) Airplane

Question 2.
Which of the following is not related with computer:
(a) input
(b) memory
(c) output
(d) antenna
Answer:
(d) antenna

Question 3.
Which of the following is not related to Chittor?
(a) Mewar
(b) Maharana Pratap
(c) Rajputs
(d) Moslems
Answer:
(d) Moslems

Question 4.
Which of the following is not related to Zoo?
(a) cages
(b) animals
(c) visitors
(d) rivers
Answer:
(d) rivers

Question 5.
Which of the following is not a wild animal?
(a) elephant
(b) bear
(c) tiger
(d) goat
Answer:
(d) goat

Question 6.
Which of the following is not related family?
(a) parents
(b) children
(c) look after
(d) building
Answer:
(d) building

Question 7.
Which of the following is not related to a tree?
(a) roots
(b) steam
(c) leaves
(d) water
Answer:
(d) water.

Question 8.
Which of the following is not related to the army?
(a) Commander
(b) people
(c) soldier
(d) arms
Answer:
(b) people

Question 9.
Which of the following is not related to Maurya Empire?
(a) Chanakya
(b) Chandragupta
(c) Muslims
(d) Patliputra
Answer:
(c) Muslims

Question 10.
Which of the following is not related to Chanakya?
(a) Worker
(b) honest
(c) just
(d) shirker
Answer:
(d) shirker

Question 11.
Which of the following is not related to the student?
(a) satchel
(b) uniform
(c) computer
(d) textbooks
Answer:
(c) computer

Question 12.
Which of the following is not related to bank?
(a) robbers
(b) accountant
(c) manager
(d) customers
Answer:
(a) robbers

Exercise: 2

(Based on the textbook)

Question 1.
Which of the following is not related to bank?
(a) deposit
(b) withdrawal
(c) provisions
(d) loan
Answer:
(c) provisions

Question 2.
Which of the following is not related to computer?
(a) software
(b) hardware
(c) dial pad
(d) monitor
Answer:
(c) dialpad

Question 3.
Which of the following is not related to teaching?
(a) swimmers
(b) teachers
(c) curriculum
(d) textbooks
Answer:
(a) swimmers

Question 4.
Which of the following is not related to water?
(a) ponds
(b) stones
(c) rain
(d) rivers
Answer:
(b) stones

Question 5.
Which of the following is not a flesh-eating animal?
(a) elephant
(b) tiger
(c) lion
(d) crocodile
Answer:
(a) elephant

Question 6.
Which of the following is not a disease?
(a) arthritis
(b) paralysis
(c) charity
(d) cancer
Answer:
(c) charity

Question 7.
Which of the following is not related to the library?
(a) Newspaper
(b) computers
(c) Magazines
(d) Journals
Answer:
(b) computers

Question 8.
Which of the following is not related to a military term?
(a) battalion
(b) citizens
(c) soldier
(d) commander
Answer:
(b) citizens

Question 9.
Which of the following is not related to bank account?
(a) textbook
(b) cheque-book
(c) pass-book
(d) withdrawal
Answer:
(a) textbook

Question 10.
Which of the following is not related to computer hardware?
(a) keyboard
(b) mouse
(c) monitor
(d) application
Answer:
(a) application.

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *