RBSE Class 8 English Vocabulary Number

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Vocabulary Number, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Vocabulary Number pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Vocabulary Number book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Vocabulary Number

आशय-Noun (संज्ञा) को रूप जो उस Noun के एक अथवा एक से अधिक होने का ज्ञान कराता हैNumber (वचन) कहलाता है।
प्रकार–अंग्रेजी में Number (वचन) दो प्रकार के होते हैं

  1. Singular Number (एकवचन)
  2. Plural Number (बहुवचन)

1. Singular Number- प्रसिद्ध विद्वान् रेन व मार्टिन के अनुसार, जब कोई Noun केवल एक व्यक्ति अथवा एक वस्तु अथवा एक स्थान का बोध कराता है। तो उसे Singular Number (एकवचन) कहते हैं, जैसे—boy, girl, man ( एक व्यक्ति ); chair, book, tree (एक वस्तु); city, village, school (एक स्थान)।

2. Plural Number- 
रैन व मार्टिन के अनुसार, जब कोई Noun एक से अधिक व्यक्तियों अथवा वस्तुओं अथवा स्थानों का बोध कराता है तो उसे Plural Number (बहुवचन) कहते हैं, जैसे—boys, girls, men; chairs, books, trees; cities, villages, schools आदि। Singular से Plural बनाने के लिए प्रमुख नियम निम्न प्रकार हैं

Rule: 1: Singular से Plural बनाने के लिए Noun के अंत में प्रायः -5 जोड़ देने से Plural Number बन जाता है, जैसे
Book – Books
Pen – Pens

Rule: 2: जिस Youn के अन्त में -S, –SS, ch, -sh, अथवा x हो तो उस Noun के अन्त में -es जोड़ देने से Plural Number बन जाता है, जैसे
Bus – Buses
Watch – Watches

Rule: 3: अधिकतर Noun जिसके अन्त में -0 हो तो उनके अन्त में –gs जोड़ देने से Plural Number बन जाता है, जैसे
Mango – Mangoes
Hero – Heroes

Rule: 4: जिस Noun के अन्त में -y हो और उसके पहले कोई Consonant हो तो –y को हटाकर -ies जोड़ देने से Plural Number बन जाता है, जैसे
Army – Armies
Enemy – Enemies

Rule: 5: जिस Noun के अन्त में –y हो और =y के पहले कोई Vowel हो तो अन्त में -4 लगा देने से Plural Number बन जाता है, जैसे
Boy – Boys
Donkey – Donkeys

Rule: 6: जिस Noun के अन्त में –f हो तो इन्हें Plural बनाने के लिए (i) -f अथवा –fe को ट्टा दो, (ii) इनके स्थान पर –ves लगा दो, जैसे
Thief – Thieves
Leaf – Leaves

Rule: 7: अपवाद: कुछ शब्दों के अन्त में – अथवा -fe होते हुए भी Plural बनाने के लिए – लगता है, -ves नहीं लगता है, जैसे
Chief – Chiefs
Proof – Proofs

Rule: 8: कुछ Nouns के अन्दर का Vowel बदलने से Plural बन जाता है, जैसे
Man – Men
Tooth – Teeth

Rule: 9: कुछ शब्द ऐसे हैं जिनके अन्त में -ren लगाने से Plural बनता है, तथा कुछ शब्द ऐसे हैं। जिनके अन्त में -en लगाने से Plural बनता है, जैसे
Child – Children
Ox – Oxen

Rule: 10: कुछ Nouns का Singular तथा Plural में समान रूप रहता है, जैसे
Deer – Deer
Sheep – Sheep

पाठ्यपुस्तक में प्रयुक्त प्रमुख शब्दों के Plural
RBSE Class 8 English Vocabulary Number 1
RBSE Class 8 English Vocabulary Number 2
RBSE Class 8 English Vocabulary Number 3
RBSE Class 8 English Vocabulary Number 4
RBSE Class 8 English Vocabulary Number 5

Exercise: 1

(Based on the textbook)
Write the plurals of the following words:

Question 1.
(a) dream
(b) facility
Answer:
(a) dreams
(b) facilities

Question 2.
(a) Zoo
(b) activity
Answer:
(a) Zoos
(b) activities

Question 3.
(a) copy
(b) pond
Answer:
(a) copies
(b) ponds

Question 4.
(a) country
(b) mountain
Answer:
(a) countries
(b) mountarns

Question 5.
(a) cry
(b) soldier
Answer:
(a) cries
(b) soldiers

Question 6.
(a) quality
(b) festival
Answer:
(a) qualities
(b) festivals

Question 7.
(a) family
(b) election
Answer:
(a) families
(b) elections

Question 8.
(a) forest
(b) memory
Answer:
(a) forests
(b) memories

Question 9.
(a) consumer
(b) policy
Answer:
(a) consumers
(b) policies

Question 10.
(a) war
(b) army
Answer:
(a) wars
(b) armies

Question 11.
(a) story
(b) book
Answer:
(a) stories
(b) books

Question 12.
(a) hot
(b) city
Answer:
(a) fee
(b) cities

Exercise: 2

(Based on the textbook)
Write the plurals of the following words:

Question 1.
(a) baby
(b) lake
Answer:
(a) babies
(b) lakes

Question 2.
(a) balcony
(b) island
Answer:
(a) balconies
(b) islands

Question 3.
(a) body
(b) computer
Answer:
(a) bodies
(b) computers

Question 4.
(a) century
(b) bank
Answer:
(a) centuries
(b) banks

Question 5.
(a) duty
(b) coin
Answer:
(a) duties
(b) coins

Question 6.
(a) blanket
(b) enemy
Answer:
(a) blankets
(b) enemies

Question 7.
(a) tank
(b) library
Answer:
(a) tanks
(b) libraries

Question 8.
(a) inhabitant
(b) lady
Answer:
(a) inhabitants
(b) ladies

Question 9.
(a) border
(b) sky
Answer:
(a) borders
(b) skies

Question 10.
(a) tusk
(b) victory
Answer:
(a) tusks
(b) victories

Exercise: 3

(Based on the textbook)
Write the plurals of the following words:

Question 1.
(a) letter
(b) bus
Answer:
(a) letters
(b) buses

Question 2.
(a) tax
(b) laboratory
Answer:
(a) taxes
(b) laboratories

Question 3.
(a) class
(b) factory
Answer:
(a) classes
(b) factories

Question 4.
(a) bench
(b) holiday
Answer:
(a) benches
(b) holidays

Question 5.
(a) dish
(b) toy
Answer:
(a) dishes
(b) toys

Question 6.
(a) mango
(b) thief
Answer:
(a) mangoes
(b) thieves

Question 7.
(a) potato
(b) chief
Answer:
(a) potatoes
(b) chiefs

Question 8.
(a) louse
(b) roof
Answer:
(a) lice
(b) roofs

Question 9.
(a) tooth
(b) child
Answer:
(a) teeth
(b) children

Question 10.
(a) mouse
(b) ox
Answer:
(a) mice
(b) oxen

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.