RBSE Class 8 English Vocabulary Missing Letters

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Vocabulary Missing Letters, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Vocabulary Missing Letters pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Vocabulary Missing Letters book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Vocabulary Missing Letters

इस प्रकार के प्रश्न में अंग्रेजी के कुछ शब्द दिये जाते हैं। इन शब्दों के एक या दो अक्षर जानबूझकर लिखने से छोड़ दिए जाते हैं। इन छोड़े गए अक्षर/अक्षरों को रिक्त स्थान रखकर डैश (-) द्वारा दिखाया जाता है। इन रिक्त स्थान/स्थानों में सही अक्षर लिखकर spelling (वर्तनी) को complete (पूर्ण) करना होता है। ये छोड़े गये अक्षर a से Z तक कुछ भी हो सकते हैं किन्तु अधिकांशतः ये Vowel (a, e, i, 0, u) होते हैं। आपको अपनी पाठ्यपुस्तक के सभी शब्दों की spelling याद होनी चाहिए, तभी आप दिए गए शब्द की spelling (वर्तनी) complete कर सकते हैं।

Exercise: 1

(Based on the textbook)
Write the missing letters in the following words:
Question 1.
(a) el_ph_nt
(b) he_rt
Answer:
(a) elephant
(b) heart

Question 2.
(a) j_w_is
(b) st_tion_ry
Answer:
(a) jewels
(b) stationery

Question 3.
(a) Comp_ter
(b) br_ve
Answer:
(a) Computer
(b) brave

Question 4.
(a) Ple_se
(b) Kn_w
Answer:
(a) Please
(b) Know

Question 5.
(a) Scho_l
(b) Da_ghter
Answer:
(a) School
(b) Daughter

Question 6.
(a) Chi_f
(b) Gre_dy
Answer:
(a) Chief
(b) Greedy

Question 7.
(a) Clo_d
(b) Che_P
Answer:
(a) Cloud
(b) Cheap

Question 8.
(a) Go_t
(b) H_ppy
Answer:
(a) Goat
(b) Happy

Question 9.
(a) R_ad
(b) T_wn
Answer:
(a) Road
(b) Town

Question 10.
(a) N_me
(b) Admiss_n
Answer:
(a) Name
(b) Admission

Question 11.
(a) Te_cher
(b) St_dent
Answer:
(a) Teacher
(b) Student

Question 12.
(a) Fi_ld
(b) Tho_sand
Answer:
(a) Field
(b) Thousand

Question 13.
(a) F_ther
(b) dep_s_t
Answer:
(a) Father
(b) deposit

Exercise: 2

(Based on the textbook)
Write the missing letters in the following words:

Question 1.
(a) bl__d
(b) an_m_l
Answer:
(a) blood
(b) animal

Question 2.
(a) el_ph_nt
(b) t_g_r
Answer:
(a) elephant
(b) tiger

Question 3.
(a) v_s_tors
(b) _se
Answer:
(a) visitors
(b) tease

Question 4.
(a) pr_y_ng
(b) P_ _nting
Answer:
(a) praying
(b) painting

Question 5.
(a) masterp__ce
(b) bny_n
Answer:
(a) masterpiece
(b) banyan

Question 6.
(a) p_rs_n
(b) c_mmand_r
Answer:
(a) person
(b) commander

Question 7.
(a) sold__
(b) emp_r_
Answer:
(a) soldier
(b) empire

Question 8.
(a) r_bb_rs
(b) ash_m_d
Answer:
(a) robbers
(b) ashamed

Question 9.
(a) gl_r_
(b) acc_unt_nt
Answer:
(a) glory
(b) accountant

Question 10.
(a) m_n_ger
(b) _sl_nd
Answer:
(a) manager
(b) island

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *