RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Relative Clauses, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Relative Clauses pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Grammar Relative Clauses book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses

Examples (उदाहरण)-

Explanation (व्याख्या)-

  • उपर्युक्त सभी वाक्यों में एक छोटे से उपवाक्य को रेखांकित किया गया है तथा इसे Relative Clause का नाम दिया गया है क्योंकि यह उपवाक्य Subject या Object से Relation को अभिव्यक्त करता है, जैसे प्रथम वाक्य में “who lives in Jaipur’ एक उपवाक्य (clause) है। जो Hari अर्थात् Subject से सम्बन्ध (relation) को अभिव्यक्त करता है। अतः एक Relative Clause दूसरे Clause के Subject या Object के सम्बन्ध को अभिव्यक्त करता है।
  • उपर्युक्त सभी Relative Clauses को who whose/whom/which/that आदि से Subject या Object से जोड़ा गया है। अतः इन्हें Relative Pronouns कहते हैं।

Other Examples (अन्य उदाहरण)-

Explanation ( व्याख्या )

  1. उपर्युक्त सभी वाक्यों में Relative Clause, समय (Time), स्थान (Place) व कारण (Reason) के बाद आया है तथा इनके लिए क्रमशः when, where तथा why का प्रयोग हुआ है जो Relative adverbs हैं।
  2. अत: Relative adverbs से भी Relative Clauses बनते हैं। Relative Clauses दो प्रकार के होते हैं
    • Defining Relative Clause
    • Non-Defining Relative Clause

Examples ( उदाहरण)-
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 4

Explanation ( व्याख्या)

  • First sentence who read the lesson एक Defining Relative Clause है क्योंकि यह, sentence के subject (कर्ता) ‘The students’ को define (परिभाषित) करता है। इस first sentence का अर्थ है कि वहाँ बहुत से विद्यार्थी (students) थे। उनमें से जिन्होंने lesson को read किया वे ही questions के answers दे पाए, शेष विद्यार्थी नहीं दे पाए। Answer देने वाले students कौन थे-जिन्होंने lesson पढ़ा। अत: यहाँ उन्हें define किया गया
  • Second sentence में, who read the lesson, Non-Defining Relative Clause है क्योंकि इसके पहले भी comma है व इसके बाद भी comma है तथा यह Sentence के subject ( के तो) ‘The students’ के बारे में additional/further (अतिरिक्त) सूचना देता है। इस वाक्य का अर्थ हैं। वहाँ जितने भी students थे उन सभी ने lesson को read किया था और questions के answers दिए थे। अतः students ने दो कार्य किए थे-read the lesson व answer the questions, अत: additional सूचना दी है।

0ther Examples (अन्य उदाहरण)-

  • First sentence who lives in a desert एक Defining Relative Clause है क्योंकि यह sentence के Object-‘a giant’ को define करता है (अर्थात् कोई और giant नहीं। बल्कि वह जो एक desert में रहता है)।
  • Second sentence में, who wanted to meet a giant Non-Defining Relative Clause है क्योंकि यह sentence के object-Vijay Singh’ के बारे में additional information देता है (अर्थात् विजय सिंह एक giant से मिलना चाहता था)। इसमें केवल एक comma इसके पहले ही है, इसके बाद में full stop है। जब रिक्त स्थान में Relative Pronoun अथवा Relative Adverb भरना हो, निम्न Golden Rules का ध्यान रखें

Who- यदि रिक्त स्थान से पूर्व कोई व्यक्ति हैं। तथा रिक्त स्थान के पश्चात् कोई Verb है तो रिक्त स्थान में who भरें

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 7
Answer:
who

Question 2.
The girl ………. is there is my sister.
Answer:
who

2. whom- यदि रिक्त स्थान से पूर्व कोई व्यक्ति है। तथा रिक्त स्थान के बाद व्यक्ति + क्रिया है तो रिक्त स्थान में whorm भरें

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 8
Answer:
whom

3. Whose-यदि रिक्त स्थान से पूर्व कोई व्यक्ति हैं। तथा रिक्त स्थान के पश्चात् कोई वस्तु + क्रिया अथवा वस्तु + व्यक्ति + क्रिया अथवा व्यक्ति + व्यक्ति + क्रिया अथवा व्यक्ति + क्रिया है तो रिक्त स्थान में whose भरें

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 9
Answer:
whose

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 10
Answer:
Whose

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 11
Answer:
Whose

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 12
Answe:
Whose

4. Which-रिक्त स्थान से पूर्व कोई वस्तु या जानवर है तथा रिक्त स्थान के पश्चात् कोई noun (संज्ञा) या verb (क्रिया) है तो रिक्त स्थान में which भरें

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 13
Answer:
Which

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 14
Answer:
Which

5. That-निम्न परिस्थितियों में that का प्रयोग किया जाता है

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 15
Answer:
that

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 16
Answer:
that

Question
3. This is the same student ……………………… helped you.
Answer:
that

नोट-
यदि वाक्य में only, any, same, all, nothing, no one, nobody, anybody, anything, none, little आदि शब्द हैं तो that का प्रयोग करें।

Question

Answer:
that

नोट-Person + animal या Person + thing के बाद that का प्रयोग होता है।

Question
RBSE Class 8 English Grammar Relative Clauses 18
Answer:
that

नोट-यदि Relative Clause में verb के बाद preposition
का प्रयोग है तो that का प्रयोग करें न की who, whom a which का।

6. When-यदि रिक्त स्थान से ठीक पहले समय दिया है तो रिक्त स्थान में when भरे

Question 1.
It is Sunday…… we work for community cleanliness.
Answer:
when

7. Where- यदि रिक्त स्थान से पूर्व स्थान सूचक शब्द है तो रिक्त स्थान में where भरे

Question 1.
The school ……….. I studied was very small.
Answer:
where

8. Why- जब रिक्त स्थान से पूर्व reason कारण है तो रिक्त स्थान में  why भरे

Question 1.
She doesn’t know the reason……..he showed anger.
Answer:
why

Exercise: 1

(Based on the textbook)
Choose the correct answer :

Question 1.
Chittor ………………… is a historic city has a grand fort.
(a) who :
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(d) which

Question 2.
Visitors ……………… tease animals should be punished.
(a) which
(b) whose
(c) whom
(d) who
Answer:
(d) who

Question 3.
Sudeep ………………… brother Kuldeep sacrificed his career was a great artist.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(b) whose

Question 4.
The daughter ………………… the mother got admitted in the K.G.B.V. was very intelligent.
(a) whom
(b) who
(c) whose
(d) which
Answer:
(a) whom

Question 5.
We live in Jaipur …………………… is the capital of Rajasthan.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(d) which

Question 6.
The writer loves the animals ……………….. the visitors tease.
(a) which
(b) whom
(c) who
(d) whose
Answer:
(b) whom

Question 7.
People loved Tagore …………………. works were unique.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(b) whose

Question 8.
The bhikshu met Chanakya ……………. was the Prime Minister.
(a) whom
(b) who
(c) whose
(d) which
Answer:
(b) who

Question 9.
Computers …………………… are the electronic brains help a lot.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(d) which

Question 10.
Amal ………….. is a friend of Thakurda is ill.
(a) whose
(b) who
(c) whom
(d) which
Answer:
(b) who

Exercise: 2

(Based on the textbook)
Choose the correct answer :

Question 1.
The children ………………….. made the banner were kind to the animals.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(a) who

Question 2.
Kuldeep …………………. full respect was given was Sudeep’s brother.
(a) whose
(b) whom
(c) which
(d) who
Answer:
(b) whom

Question 3.
The poet’s father ordered to cut the Banyan tree …………. was very old.
(a) which
(b) who
(c) whom
(d) whose
Answer:
(a) which

Question 4.
That was Anushka ………………. mother wrote a letter to her.
(a) which
(b) whom
(c) who
(d) whose
Answer:
(d) whose

Question 5.
The country awarded the young lady …………. poisoned the enemy soldiers.
(a) whom
(b) who
(c) whose
(d) which
Answer:
(b) who

Question 6.
That was Chanakya …………. Chandra Gupta appointed his Prime Minister.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(c) whom

Question 7.
Sangeeta ………… mother guided her was a sensible girl.
(a) which
(b) whose
(c) who
(d) whom
Answer:
(b) whose

Question 8.
Jaipur …………. is the capital of Rajasthan is a historical city.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(d) which

Question 9.
The accountant …………. was a tall man carried him to the manager.
(a) who
(b) whose
(c) which
(d) whom
Answer:
(a) who

Question 10.
A computer …………. is an electronic brain has made life easy.
(a) whom
(b) who
(c) which
(d) whose
Answer:
(c) which

Exercise: 3

(Based on the textbook)
Choose the correct answer:

Question 1.
The commander questioned the Rajasthani woman …………. patriotic feelings were unique.
(a) who
(b) whom
(c) whose
(d) that
Answer:
(c) whose

Question 2.
Amal loved Thakurda ………….. was his Holy Man.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(a) who

Question 3.
‘The island …………. had only birds was unique,
(a) whose
(b) whom
(c) who
(d) which
Answer:
(d) which

4. The banyan tree …………. circumference was 50 It was cut.
(a) whose
(b) who
(c) whom
(d) which
Answer:
(a) whose

Question 5.
The Rajasthani woman …………. had a little child poisoned the enemy battalion.
(a) whom
(b) who
(c) which
(d) whose
Answer:
(b) who

Question 6.
The K.G.B.V …………. gives quality education is run by the state govt.
(a) who
(b) whose
(c) which
(d) whom
Answer:
(c) which

Question 7.
The Principal awarded Sangeeta ………………….. saved here classmate.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(a) who

Question 8.
It was 2015 …………. you joined your job.
(a) why
(b) when
(c) where
(d) that
Answer:
(b) when

Question 9.
It was the govt. school…. studied
(a) when
(b) why
(c) where
(d) that
Answer:
(c) where

Question 10.
Chanakya …………. was the Prime Minister lived a simple life.
(a) whom
(b) whose
(c) which
(d) who
Answer:
(d) who

Exercise: 4

(Mixed)
Choose the correct answer-(सही उत्तर छाँटिए)

Question 1.
Visitors ……….. teased the animals forced them to go on strike.
(a) whom
(b) whose
(c) which
(d) who
Answer:
(d) who

Question 2.
Chittor ……………… is famous for its valour was the capital of Mewar.
(a) who
(b) which
(c) whose
(d) whom
Answer:
(b) which

Question 3.
Kuldeep ……………. father was poor had to work in the mines.
(a) whom
(b) who
(c) which
(d) whose
Answer:
(d) whose

Question 4.
The tenants ……………….. the father had asked to vacate were good.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(c) whom

Question 5.
The mother ……………… loves her daughter writes a letter to her.
(a) which
(b) whom
(c) whose
(d) who
Answer:
(d) who

Question 6.
The officer questioned the lady ……………… grandfather was ill.
(a) whom
(b) which
(c) whose
(d) who
Answer:
(c) whose

Question 7.
I have read Chanakya the great …………… you know well.
(a) who
(b) whom
(c) whose
(d) which
Answer:
(b) whom

Question 8.
Chanakya was using the blanket ……………… was very old.
(a) whose
(b) which
(c) whom
(d) who
Answer:
(b) which

Question 9.
Sangeeta saved Adhi Shri……………..was Roshni’s sister.
(a) who
(b) which
(c) whose
(d) whom
Answer:
(a) who

Question 10.
I got the cheque book ……………. had 20 cheques.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(d) which

Question 11.
It was the hidden hole …………. the soldiers found the eatables.
(a) when
(b) where
(c) why
(d) that
Answer:
(b) where

Question 12.
The Rajasthani woman smiled at the time ………………. she had poisoned the enemy soldiers.
(a) which
(b) when
(c) where
(d) why
Answer:
(b) when

Question 13.
The tenants ……………….. lived in the surrounding houses have left.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(a) who

Question 14.
Do you know Rita ……………. lives near the Gulab Bagh?
(a) which
(b) who
(c) whom
(d) what
Answer:
(b) who

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.