RBSE Class 8 English Grammar Passive Verb Forms

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Passive Verb Forms, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Passive Verb Forms pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Grammar Passive Verb Forms book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Grammar Passive Verb Forms

1. Introduction (परिचय)
Passive verb forms में हमेशा सहायक क्रिया + क्रिया की तीसरी फोर्म’ (helping Verb + third form of the verb) को प्रयोग होता है। विद्यार्थियों को वाक्य में दिये गये ‘समय’ या ‘अन्य सूचना’ से Tense को पहचान कर उसके अनुरूप helping verb के प्रयोग को जानकर, सही विकल्प का चुनाव कर लेना है। जिन Tenses में Passive verb forms का प्रयोग होता हैं। उन्हें निम्न प्रकार समझें ।।

2. Simple Present Tense
1. पहचान-नित्यप्रति होने वाले कार्य (routine actions) या आदतन कार्य (habitual actions) वाले वाक्य में is/are/am सहायक क्रिया तथा क्रिया की तीसरी फोर्म का प्रयोग होता है । ‘Is’ का प्रयोग Third Person Singular Subjects (He/She/It/Thing/Person etc.) के साथ होता है। ‘Are’ का प्रयोग Plural Subjects के साथ होता है। ‘An’ का प्रयोग ‘T’ के साथ होता है, जैसे1.

Question 1.
Books ………… on every Monday in Plural Subject routine action our school
(a) is issued
(b) are issued
(c) am issued
(d) was issued
Answer:
(b) are issued (क्यों कि Subject बहुवचन है तथा वाक्य routine action का है।)

Question 2.
An apple ………. by the Singular or Subject daily habitual action
(a) are taken
(b) is taken
(c) am taken
(d) were taken
Answer:
(b) is taken (क्योंकि Subject एकवचन है। तथा वाक्य habitual action )

Question 3.
I ………. time to time by my friends.
‘I’ Subject routine action
(a) were helped
(b) is helped
(c) are helped
(d) am helped
Answer:
(d) am helped (क्योंकि Subject आई (I) है तथा वाक्य routine action 1)

3. Present Progressive Tense

Question 1.
पहचान-कार्य (actions) जो बोलते समय (at the time of speaking) या इन दिनों (these days) जारी (continue) हैं, वाले वाक्य में is/are/am सहायक क्रिया (helping verb) + being + क्रिया की तीसरी फोम (third form of the verb) का प्रयोग होता है जैसे-
1. The lesson ……….. today, Singular continue at the Subject time of speaking
(a) am being revised
(b) are being revised
(c) is being revised
(d) were being revised
Answer:
(c) is being revised (क्यों की Subject एकवचन है तथा वाक्य में कार्य, बोलते वक्त जारी है)

Question 2.
Answers …………….. now Plural Subject continues at the time of speaking
(a) is being written
(b) are being written
(c) am being written
(d) was being written
Answer:
(b) are being written (क्यों की Subject बहुवचन है तथा बोलते वक्त कार्य जारी है।)

Question 3.
I ………. these days. Subject ‘T’ continue these days
(a) am being guided
(b) is being guided
(c) are being guided
(d) were being guided
Answer:
(a) am being guided (क्यों की Subject आई (‘I’) action इन दिनों जारी है)

4. Present Perfect Tense

1. पहचान कार्य केपूर्ण (Complete action) वाले वाक्य में has been/have been सहायक क्रिया तथा क्रिया की तीसरी फोर्म का प्रयोग होता है। Has been का प्रयोग Third Person Singular Subjects (He/ She/I/Thing/Person etc.) के साथ होता है। Have been का प्रयोग Plural subjects तथा ‘I’ के साथ होता है, जैसे

Question 1.
The Course ………………. already ……………. by me. Singular Subject complete action
(a) has been completed
(b) have been completed
(c) were been completed
(d) are been completed
Answer:
(a) has been completed (क्यों की Subject एकवचन है तथा कार्य पूर्णता है।)

Question 2.
Books ……….. not ……………. Yet. Plural Subject complete action
(a) has been issued
(b) have been issued
(c) is been issued
(d) was been issued
Answer:
(b) have been issued ( क्योंकि Subject बहुवचन है तथा नकारात्मक कार्य पूर्णता है।)

Question 3.
The order …………. recently, Singular Subject complete action (हाल ही में)।
(a) have been issued
(b) has been issued
(c) are been issued
(d) were been issued
Answer:
(b) has been issued (क्यों की Subject एकवचन है तथा कार्य पूर्णता है।)

5. Past Simple Tense
1. पहचान-कार्य के भूतकाल में पूर्ण होने वाले वाक्य में was/we सहायक क्रिया तथा क्रिया की तीसरी फोर्म का प्रयोग होता है। was का प्रयोग singular subjects के साथ तथा were का प्रयोग Plural Subjects के साथ होता है, जैसे

Question 1.
The lesson ……………… yesterday. Singular Subject past time
(a) were taught
(b) was taught
(c) is taught
(d) are taught
Answer:
(b) was taught (क्योंकि Subject एकवचन है। तथा yesterday’ भूतकाल को इंगित करता है।)

Question 2.
The teachers …………….. last week Plural Subject past time
(a) were informed
(b) was informed
(c) is informed
(d) are informed
Answer:
(a) were informed (क्योंकि Subject बहुवचन है तथा ‘last week’ भूतकाल को इंगित करता है।)

6. Past Progressive Tense

1. पहचान-कार्य (action) भूतकाल में किसी समय जारी (continue) था, चाहे बोलते समय (at the time of speaking) या उन दिनों (those days/at that time) में, ऐसे वाक्य में was/were सहायक क्रिया + being + क्रिया की तीसरी फोर्म का प्रयोग करते हैं। Singular Subjects के साथ was तथा Plural Subjects के साथ were का प्रयोग करते हैं, जैसे

Question 1.
Extra classes ……………… at that time. Plural Subject past time continuity
(a) were being held
(b) was being held
(c) are being held
(d) is being held
Answer:
(a) were being held (क्योंकि Subject बहुवचन है तथा at that title (भूतकाल में) कार्य जारी होने को इंगित करते हैं।)

Question 2.
A book …………….. those davs by me, Singular Subject past time continuity
(a) were being written
(b) are being written
(c) have been written
(d) was being written
Answer:
(d) was being written (क्योंकि Subject एकवचन है तथा those days भूतकाल में कार्य जारी या को इंगित करते हैं ।)।

7. Past Perfect Tense

1. पहचान-ये वाक्य भूतकाल में किसी निश्चित समय तक कार्य की पूर्णता की सूचना देते हैं। इसमें had been सहायक क्रिया तथा क्रिया की तीसरी फोर्म का प्रयोग होता है। बड़े वाक्य में दो कार्य पूर्णता हो तो पहली कार्यपूर्णता में Past Perfect तथा दूसरी में Past Simple का प्रयोग करते हैं, जैसे

Question 1.
Thet match …………… by that time. भूतकाल कार्य पूर्णता
(a) had been won
(b) has been won
(c) have been won
(d) is won
Answer:
(a) had been Won (क्योंकि भूतकाल कार्य पूर्णता है।)

Question 2.
The injured ………. to the hospital before the Emergency Van reached there.
(a) had been carried
(b) has been carried
(c) have been carried
(d) is carried
Answer:
(a) had been carried (क्योंकि यह बड़ा वाक्य है, इसकी पहली कार्य-पूर्णता में Past Perfect आया है।)

8. Future Simple Tense
1. पहचान-ये वाक्य भविष्य में होने वाले कार्य की साधारण सूचना देते हैं । इसमें सहायक क्रिया shall be (I व We के साथ) तथा will be (शेष सभी कर्ता के साथ) तथा क्रिया की तीसरी फोर्म का प्रयोग किया जाता है, जैसे

Question 1.
I …………….Tomorrow. future
(a) shall be informed
(b) shall inform
(c) shall be inform
(d) will be inform
Answer:
(a) shall be informed (क्योंकि Subject ‘आई’ (I’) है तथा ‘tomorrow’ भविष्य की सूचना है।)

Question 2.
Players ……………. by the next trial.
(a) shall be selected
(b) will be selected
(c) shall be select
(d) will be select
Answer:
(b) will be selected (क्योंकि Subject, Players है तथा ‘next भविष्य की सूचना है।)

9. Future Perfect Tense,

1. पहचान-ये वाक्य भविष्य में किसी निश्चित समय पर कार्य के पूरा हो जाने की सूचना देते हैं। इनमें shall have been (1 तथा We के साथ) व will have been (शेष सभी कर्ता के साथ) प्रयोग होते हैं तथा क्रिया की तीसरी फोर्म का प्रयोग होता है, जैसे

Question 1.
We …………… computer by next month. future reference
(a) shall have been learnt
(b) will have been learn
(c) shall have been learn
(d) shall be learnt
Answer:
(a) shall have been learnt (क्योंकि कर्त We है तथा by next month भविष्य की सूचना)

Question 2.
The course …………… by the teacher by next week. future reference
(a) shall have been completed
(b) will have been completed
(c) shall be completed
(d) will be completed
Answer:
(b) will have been completed (क्योंकि Subject ‘course है तथ by the next week भविष्य की सूचना देते है)

Exercise: 1

(Based on the textbook)
Choose the correct answer:

Question 1.
The movement of the enemy forces ………. at last.
(a) are noticed
(b) were noticed
(c) am noticed
(d) was noticed
Answer:
(b) were noticed

Question 2.
Very late at night, the blankets …………… to his house.
(a) was brought
(b) is brought
(c) were brought
(d) am brought
Answer:
(c) were brought

Question 3.
Adhi Shri ………. by Sangeeta on that day.
(a) were saved
(b) was saved
(c) are saved
(d) am saved
Answer:
(b) was saved

Question 4.
The whole amount ………. from the account on that day.
(a) was withdrawn
(b) were withdrawn
(c) are withdrawn
(d) have been withdrawn
Answer:
(a) was withdrawn

Question 5.
Information …………. last night.
(a) are uploaded
(b) am uploaded
(c) were uploaded
(d) was uploaded
Answer:

Question 6.
Beautiful nests ……….. by the birds at the Curlew Island in that story.
(a) were built
(b) built
(c) is built
(d) was built
Answer:
(d) was built

Question 7.
Steps ………… to avoid water crisis in the past.
(a) was taken
(b) were taken
(c) is taken
(d) has been taken
Answer:
(a) was taken

Question 8.
Amal …………. by his friend when he was
(a) am helped
(b) were helped
(c) was helped
(d) am being helped
Answer:
(b) were helped

Question 9.
Sangeeta ……….. for her act of bravery last year.
(a) were awarded
(b) is awarded
(c) was awarded
(d) are awarded
Answer:
(c) was awarded

Question 10.
Anushka ……….. in a K.G.B.V. last week.
(a) were admitted
(b) are admitted
(c) is admitted
(d) was admitted
Answer:
(d) was admitted

Exercise: 2

(Based on the textbook)
Choose the correct answer :

Question 1.
Animals ………….. by the visitors in the zoo in that story.
(a) was troubled
(b) were troubled
(c) is troubled
(d) am troubled
Answer:
(b) were troubled

Question 2.
Kuldeep ……….. by his affectionate brother Kuldeep in that story.
(a) were financed
(b) are financed
(c) am financed
(d) was financed
Answer:
(d) was financed

Question 3.
A letter ………. to Anushka by her mother last week.
(a) was written
(b) were written
(c) is written
(d) are written
Answer:
(a) was written

Question 4.
At that moment, sudden shouts of joy …………
(a) was heard
(b) is heard
(c) were heard
(d) are heard
Answer:
(c) were heard

Question 5.
The provisions ……………. in an underground hole concealed by the straw.
(a) are discovered
(b) will be discovered
(c) was discovered
(d) were discovered
Answer:
(d) were discovered

Question 6.
The woman ……… in the peasant costume of Rajasthan at that time.
(a) is dressed
(b) were dressed
(c) was dressed
(d) are dressed
Answer:
(c) was dressed

Question 7.
A frugal feast ………. to the bhikshu on that day.
(a) is served
(b) has been served
(c) will have been served
(d) was served
Answer:
(d) was served

Question 8.
The robbers ……………… to surrender the theft that night
(a) have been compelled
(b) are compelled
(c) will have been compelled
(d) were compelled
Answer:
(d) were compelled

Question 9.
Sangeeta ……………….. for her act of bravery on that day.
(a) is praised
(b) was praised
(c) were praised
(d) am praised
Answer:
(b) was praised

Question 10.
A cheque book ……………….. to the author at that time.
(a) were issued
(b) was issued
(c) are issued
(d) am issued
Answer:
(b) was issued

Exercise: 3

(Based on the textbook)
Choose the correct answer :

Question 1.
Still, Chittor …………. by its people.
(a) was loved
(b) were loved
(c) is loved
(d) are loved
Answer:
(c) is loved

Question 2.
The trees ……….. carelessly these days too.
(a) were being felled
(b) have been felled
(c) will be felled
(d) are being felled
Answer:
(d) are being felled

Question 3.
Proper attention …………….. not …….. yet to save water.
(a) have been paid
(b) has been paid
(c) are been paid
(d) had, been paid
Answer:
(b) has been paid

Question 4.
Copies of books ……… by Chanakya for house-keeping expenses.
(a) was being prepared
(b) were being prepared
(c) is being prepared
(d) are being prepared
Answer:
(b) were being prepared

Question 5.
Sudeep ………. to Jaipur to study art.
(a) were sent
(b) are sent
(c) is sent
(d) was sent
Answer:
(d) was sent

Question 6.
The enemy soldiers ……….. before they knew it.
(a) has been poisoned
(b) have been poisoned
(c) had been poisoned
(d) was poisoned
Answer:
(c) had been poisoned

Question 7.
The brave lady ……….. forever.
(a) were remembered
(b) shall be remembered
(c) will be remembered
(d) are remembered
Answer:
(c) will be remembered

Question 8.
Computer operations ………. by the students by the next month.
(a) shall have been learnt
(b) will have been learnt
(c) will learn
(d) shall learn
Answer:
(b) will have been learnt

Question 9.
Glory of Rajasthan ……… by the poet.
(a) were sung
(b) was sung
(c) are sung
(d) am sung
Answer:
(b) was sung

Question 10.
Painting The Praying Hands ……….. by Sudeep
(a) was sketched
(b) were sketched
(c) are sketched
(d) am sketched
Answer:
(a) was sketched

Exercise: 4
Choose the correct answer :

Question 1.
Medical treatment ………… last year.
(a) was given
(b) were given
(c) has been given
(d) is given
Answer:
(a) was given

Question 2.
Books ………. when the payment was made.
(a) was bought
(b) were bought
(c) have been bought
(d) are bought
Answer:
(b) were bought

Question 3.
The calender ……….. after the ‘wall had been nailed.
(a) is hung
(b) has been hung
(c) was hung
(d) were hung
Answer:
(c) was hung

Question 4.
The dishes ………. before the meal was served.
(a) were washed
(b) was washed
(c) are washed
(d) have been washed
Answer:
(a) were washed

Question 5.
Special guidance …………. to the meritorious students last month.
(a) were given
(b) is given
(c) are given
(d) was given
Answer:
(d) was given

Question 6.
Notices …………. yesterday.
(a) have been issued
(b) were issued
(c) was issued
(d) are issued
Answer:
(b) were issued

Question 7.
Our country ………. by the enemy last year.
(a) is invaded
(b) was invaded
(c) will be invaded
(d) has invaded
Answer:
(b) was invaded

Question 8.
The science club ………… by Dr. Subhash last month.
(a) is inaugurated
(b) was inaugurated
(c) is being inaugurated
(d) inaugurated
Answer:
(b) was inaugurated

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.