RBSE Class 8 English Grammar Jumbled Words/Phrases

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Jumbled Words/Phrases, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Jumbled Words/Phrases pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Grammar Jumbled Words/Phrases book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Grammar Jumbled Words/Phrases

इस प्रकार के प्रश्न में किसी वाक्य के समस्त शब्द अव्यवस्थित ढंग से दिए होते हैं। वे क्रम में नहीं दिए होते हैं अतः वह वाक्य नहीं होता है और कोई अर्थ भी नहीं देता है। अतः उन्हीं शब्दों तथा वाक्यांशों को पुनः इस प्रकार जमाया जाता है कि सही वाक्य बन जाये और सही अर्थ दे।

ध्यान देने योग्य बातें

  1. वाक्य बनाने के लिए सबसे पहले Subject लिखो।
  2. वाक्य का प्रथम अक्षर Capital होना चाहिए।
  3. इसके बाद Helping Verb (is, are, am, was, were, has, have, had, shall, will, can ……… आदि) लिखो, यदि दिया हुआ हो ।
  4. इसके बाद Main Verb (मुख्य क्रिया) लिखो।
  5. यदि प्रश्न में कोई ऐसा Verb दिया हो जिसमें -ing लगा हो तो उसके ठीक पहले is, are, al, was, were ……. अवश्य आयेगा।
  6. अब इसके बाद Object (कर्म) लिखो।
  7. इसके बाद शेष वाक्यांश पूरा करो।
  8. Article (a, an, the) Noun (संज्ञा) के पहले लिखा जाता है।
  9. ‘not’ के विषय में ध्यान रखो कि ‘not’ अकेला नहीं आता है, इसके पहले कोई Helping Verb आता है, जैसे

(a) playing/is/Hari/not/football
Answer:
Hari is not playing football.

(b) do not/on/run/the road/boys/
Answer:
Boys do not run on the road.

(c) does not/Sita/in/the garden/play/
Answer:
Sita does not play in the garden,

10. यदि Question में where, why, what, when आदि हों तो ऐसे शब्द के तुरन्त बाद Helping Verb लगाओ, जैसे
(a) is/the/book/where/?
Answer:
Where is the book ?

(b) the/is/bag/where/?
Answer:
Where is the bag?

(c) the time/is/your watch/what/by/?
Answer:
What is the time by your watch?
वाक्य के अन्त में आवश्यकतानुसार Full-stop (.) अथवा प्रश्नवाचक चिह्न लगाओ, जैसे

(a) these/mangoes/are
Answer:
These are mangoes.

(b) a/teacher/is/she
Answer:
She is a teacher.

(c) boy/this/to/the hospital/take
Answer:
Take this boy to the hospital.

(d) live/with/1/parents/my
Answer:
I live with my parents.

(e) are/who/you
Answer:
Who are you?

Exercise: 1

(Based on the textbook)
Rearrange the following jumbled words/ phrases to make meaningful sentences(निम्न अव्यवस्थित शब्दों/वाक्यांशों को सही क्रम में रखकर अर्थपूर्ण वाक्य बनाइये)

Question 1.
at the zoo/was/there/a big rush
Answer:
There was a big rush at the zoo.

Question 2.
after reading it/felt/all the animals/much better
Answer:
All the animals felt much better after reading it.

Question 3.
to pursue/for art/they both/wanted
Answer:
They both wanted to pursue for art.

Question 4.
a/toss/would/coin/they
Answer:
They would toss a coin.

Question 5.
your/letter/1/this morning/received
Answer:
I received your letter this morning.

Question 6.
the enemy/by/was invaded/our country
Answer:
Our country was invaded by the enemy.

Question 7.
die/will/soon/all of you
Answer:
All of you will die soon.

Question 8.
the motherland/for/my husband/died
Answer:
My husband died for the motherland

Question 9.
had/all/runaway/the/inhabitants
Answer:
All the inhabitants had run away.

Question 10.
these provisions/from?/come/where/have
Answer:
Where have these provisions come from?

Question 11.
in/the/bodh/came/bhikshu
Answer:
The bodh bhikshu came in.

Question 12.
in/the/trouble/were/villagers
Answer:
The villagers were in trouble.

Question 13.
astonished/the/were/robbers
Answer:
The robbers were astonished.

Question 14.
lying outside/saw/stolen goods/the/he
Answer:
He saw the stolen goods lying outside.

Question 15.
quietly/the room/entered/the robbers
Answer:
The robbers entered the room quietly.

Exercise: 2

(Based on the textbook)
Rearrange the following jumbled words/ phrases to make meaningful sentences(निम्न अव्यवस्थित शब्दों/वाक्यांशों को सही क्रम में रखकर अर्थपूर्ण वाक्य बनाइये)

Question 1.
a student/class VIII/of/was/Sangeeta
Answer:
Sangeeta was a student of class VIII

Question 2.
will be/for/you/late/school
Answer:
You will be late for school.

Question 3.
the hand of/tightly/caught/the drowning child/Sangeeta
Answer:
Sangeeta caught the hand of the drowning child tightly.

Question 4.
my behavior/am/for/I/very sorry
Answer:
I am very sorry for my behavior.

Question 5.
happy/was/very/Sangeeta
Answer:
Sangeeta was very happy.

Question 6.
me/confuse/clerks/the
Answer:
The clerks confuse me.

Question 7.
the/I/manager?/can/see
Answer:
Can I see the manager?

Question 8.
the clerk/the money/to pay/prepared
Answer:
The clerk prepared to pay the money.

Question 9.
the first/was made/computer/Herman Hollerith/by
Answer:
The first computer was made by Herman Hollerith.

Question 10.
a computer/device/an/electronic/is
Answer:
A computer is an electronic device.

Question 11.
Curlew Island/the/went/I/to
Answer:
I went to Curlew Island.

Question 12.
It’s/of birds/amazing/an/land
Answer:
It’s an amazing land of birds.

Question 13.
of the globe/covers/water/nearly/ seventy percent
Answer:
Water covers nearly seventy percent of the globe.

Question 14.
water shortage/today/a routine feature/is
Answer:
Water shortage is a routine feature today.

Question 15.
water harvesting/India/a long tradition/ of/has
Answer:
India has a long tradition of water harvesting.

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *