RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective

In this chapter, we provide RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RBSE Solutions for Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective pdf, free RBSE Solutions Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective

1. Examples:

Explanation:
उपर्युक्त सभी examples में adjectives, nouns के बारे मे additional information (अतिरिक्त सूचना) दे राहे है, जैसे कैसी girl? उत्तर है—bold, कैसा boy? उत्तर है—brave, अत: adjective वे शब्द होते हैं जो nouns के बारे में additional information दे ते हैं प्रत्य क adjective, three degrees (तीन रूपेँ) – Positive, Comparative, Superlative में होता है

2. Examples:

(i) Positive Degree एक original adjective (मूल विशेषण) होता है Positive degree के प्रयोग से दो व्यक्त्यों या वस्तुवओं के बिच तुलना (comparison) को as/so…….as के द्वारा दर्शया जाता है, जैसे-
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 3
(नकारात्मक विक्य में प्राय so…..as का प्रयोग होता है)

(ii) Comparative Degree
तब बनती है जब हम Positive Degree में –er जोड़ते हैं या इसके (Positive Degree के) पहले more लगाते हैं तथा इसके बाद than का प्रयोग करते हैं, जैसे-
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 4

(iii) Superlative Degree सबसे अधिक ……… को व्यक्त करती है। इसका निर्माण Positive Degree के पीछे जोड़कर या उसके आगे most लगाकर किया जाता है। जब Positive Degree अर्थात् Adjective, one Syllable (एक vowel sound) वाला हो या two syllables (दो vowel sounds) वाले (अधिकांशतः) हों तो most से Superlative बनाएँ। More than two syllables (दो से अधिक vowel sounds) वाले Adjective से पूर्व most लगाकर Superlative बनाएँ जैसा कि ऊपर शब्द संख्या 6 में किया गया है।

3. Formation of Superlative Degree
1. एक syllable वाले अधिकांश adjectives तथा दो syllables वाले अधिकांश adjectives को most लगाकर superlative बनाया जाता हैं।
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 5

2. जब Positive Degree के अन्त में ‘C’ आता है तो केवल ‘-st’ लगाकर ही superlative बनाएँ।
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 6

3. जब Positive Degree के अन्त में ‘y’ आता है। तथा y से पूर्व consonant (व्यंजन) होता है तब y को ” में परिवर्तित कर व ‘-est’ लगाकर superative बनाते हैं।
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 7
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 8

4. एक syllable वाले adjective का अन्तिम अक्षर ‘एक ही consonant’ हो व इसके पूर्व sliort vowel sound हो तो superlative बनाने के लिए est जोड़ने से पूर्व इस अंतिम अक्षर को double कर देते हैं।
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 9

5. दो syllables से अधिक वाले adjectives के आगे most लगाकर superlative बनाते हैं।
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 10

6, दो syllables वाले adjectives जो ful, less, ing, ed से समाम्प्त होते है तथ इसी प्रकार अन्य को भी adjective से पहले most लगाकर superlative बना है
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 11

7. कुछ adjectives के अन्त में -est लगाकर अथवा इनके पहले most लगाकर दोनों ही तरीको से superlative बना सकते है
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 12

8. कुछ adjectives को irregular comparison कहते है क्योंकि इनकी comparative व superlative forms, positive form of से नहीं बनती है
RBSE Class 8 English Grammar Change the Degree of the Adjective 13

Interchange of Degrees of Comparison (तुलना वाली इकाइयों का आपसी परिवर्तन)
1. Positive Degree Comparative Degree में परिवर्तन करने के लिए Positive Degree में -er जोड़ दें [यदि positive degree, one syllable adjective (एक स्वर ध्वनि विशेषण हो)], या Positive Degree से पहले प्रायः fmore का प्रयोग कर लिख दें [यदि positive degree, two or more syllable adjective (प्राय: दो था अधिक स्वर ध्वनि विशेषण हो)],

Questoin 1.
Sita is………….. (tall) than Gita.
Answer:
Sita is taller than Gita.

Questoin 2.
Sita is…………(careless) than Gita.
Answer:
Sita is more careless than Gita.

2. Comparative Degree से Positive Degree में परिवर्तन करने के लिए comparative degree पीछे जुड़ा हुआ -er या उसके पहले लिखा हुआ more हटा दें, जैसे-

Questoin 1.
Sita is as………….(taller) as Gita.
Answer:
Sita is as tall as Gita.

Questoin 2.
Sita is as………..(more careless) as Gita.
Answer:
Sita is as careless as Gita.

3. Positive Degree Superlative Degree में परिवर्तन करने के लिए positive degree में। -est (जोंड़ें यदि मूल विशेषण one syllable adjective है) या positive degree से पहले most लिख दें (afs positive degree, two or more syllable adjective ),

Questoin 1.
Sita is the…………..(tall) girl.
Answer:
Sita is the tallest girl.

Questoin 2.
Sita is the…………(careless) girl.
Answer:
Sita is the most careless girl.

4. Superlative Degree Positive Degree में परिवर्तन करने के लिए superlative degree के फीछे जुड़ा हुआ -est या उसके पूर्व लिखा हुआ most हटा दें जैसे-

Questoin 1.
Sita is as…………..(tallest) as Gita.
Answer:
Sita is as tall as Gita.

Questoin 2.
Sita is as…………(most careless) as Gita.
Answer:
Sita is as careless as Gita.

5. Comparative Degree से Superlative Degree में परिवर्तन करने के लिए comparative degree का -er हटाकर -est लगा दें या इसके आगे लिखे more की जगह most लगा दें जैसे-

Questoin 1.
Sita is the………….(taller) girl.
Answer:
Sita is the tallest girl.

Questoin 2.
Sita is the…………(more careless) girl.
Answer:
Sita is the most careless girl.

6. Superlative Degree Comparative Degree में परिवर्तन करने के लिए superlative degree के -est को हटाकर -er लगा दें या इसके आगे लिखे most की जगह more लगा दें जैसे-

Questoin 1.
Sita is…………..(tallest) than Gita.
Answer:
Sita is taller than Gita.

Questoin 2.
Sita is…………(most careless) than Gita.
Answer:
Sita is more careless than Gita.

Exercise: 1

(Based on the textbook)
Change the degree of the adjective given in the brackets:

Question 1.
The owl was………..than any other animal. (wise)
Answer:
wiser

Question 2.
The ‘Praying Hands’ was one of the …………………. paintings. (good)
Answer:
best

Question 3.
Anushka was………..than any other student. (intelligent)
Answer:
more intelligent

Question 4.
That Rajasthani lady was………..than enemy soldier. (brave)
Answer:
braver

Question 5.
Chanakya was……….. than any other of his contemporary. (sensible)
Answer:
more sensible

Question 6.
Sangeeta was………..than any other girls. (kind)
Answer:
kinder

Question 7.
Internet is one of the ……………….. means of communication. (fast),
Answer:
fastest

Question 8.
Curlew Island was the……….of all the islands. (green)
Answer:
greenest

Question 9.
Rainwater harvesting the………..technique. (better)
Answer:
best

Question 10.
Rajputs were………..than the Moslems. (valorous)
Answer:
more valorous

Exercise: 2

(Based on the textbook)
Change the degree of the adjective given in the brackets :

Question 1.
Rangu, the crocodile was………..than Kalu, the bear. (lazy)
Answer:
lazier

Question 2.
Kuldeep showed the……….. devotion for his brother Sudeep. (great)
Answer:
greatest

Question 3.
Grandmother considered the felling of trees the……….. sin. (worse)
Answer:
worst

Question 4.
K.G.B.Vs. impart ………………. education. (better)
Answer:
best

Question 5.
The young lady was ……………………. than the soldiers. (courageous)
Answer:
more courageous

Question 6.
Chanakya was not the……….. Prime Minister. (wealthy)
Answer:
wealthiest

Question 7.
Sangeeta was………..than Roshni. (friendly)
Answer:
friendlier

Question 8.
Adhi Shri was the………..of all the girls. (tall)
Answer:
tallest

Question 9.
Rajasthan has a………..culture. (richer)
Answer:
rich

Question 10.
The Holy Man was………..than Uncle. (holy)
Answer:
holier

Exercise: 3

(Mixed)
Change the degree of the adjective given in the brackets:

Question 1.
Hallu is as………..as Rolu. (naughtier)
Answer:
naughty

Question 2.
Mango is the………..of all the fruits. (sweet)
Answer:
sweetest

Question 3.
Sangeeta was………..than other girls. (happy)
Answer:
happier

Question 4.
The Vijay Stambha is the………..one in Rajasthan. (high)
Answer:
highest

Question 5.
The fort of Chittor is the………..one in Rajasthan. (high)
Answer:
grandest

Question 6.
Atom is the………..particle. (tiny)
Answer:
tiniest

Question 7.
Milk is………..than coffee. (useful)
Answer:
more useful

Question 8.
Whale is………..than elephant. (big)
Answer:
bigger

Question 9.
Water is the………..drink. (cheap)
Answer:
cheapest

Question 10.
June is………..than March. (hot)
Answer:
Hotter

Question 11.
Budhraj is the……….man in this village. (tall)
Answer:
tallest

Question 12.
Ismile is……..than Shyam. (clever)
Answer:
cleverer

All Chapter RBSE Solutions For Class 8 English


All Subject RBSE Solutions For Class 8 Hindi Medium

Remark:

हम उम्मीद रखते है कि यह RBSE solutions for Class 8 English आपकी स्टडी में उपयोगी साबित हुए होंगे | अगर आप लोगो को इससे रिलेटेड कोई भी किसी भी प्रकार का डॉउट हो तो कमेंट बॉक्स में कमेंट करके पूंछ सकते है |

यदि इन नोट्स से आपको हेल्प मिली हो तो आप इन्हे अपने Classmates & Friends के साथ शेयर कर सकते है और HindiLearning.in को सोशल मीडिया में शेयर कर सकते है, जिससे हमारा मोटिवेशन बढ़ेगा और हम आप लोगो के लिए ऐसे ही और मैटेरियल अपलोड कर पाएंगे |

आपके भविष्य के लिए शुभकामनाएं!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *